Venecijanski zaljev – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: thumb|250px|<center>'''Venecijanski zaljev''' <center> '''Venecijanski zaljev''' (talijanski: ''Golfo di Venezia'') je zaljev u sjevernom dijelu [...
(nema razlike)

Verzija na datum 2 august 2010 u 11:44

Venecijanski zaljev (talijanski: Golfo di Venezia) je zaljev u sjevernom dijelu Jadranskog mora, od delte rijeke Po (Italija) do obale Istre (Hrvatska), dug 95 km, i dubok do 34 m; slanoća do 35 %.

Venecijanski zaljev

Dijeli se na zapadni dio Venecijanskog zaljeva, u užem smislu Venecijanska laguna (Laguna Veneta), a na sjeveroistoku se nalazi Tršćanski zaljev.

U zaljev se ulijevaju rijeke Pad (Po), Adige, Piave, Brenta, Tagliamento, Soča (Isonzo) i Timavo (Reka). Obala je slabo razvedena i pretežno niska i pješćana, uz koju se razvila turistička središta Lido di lesolo, Lido di Venezia, Bibione, Lignano i dr.

Zapadne obale zaljeva (sve do Trsta) okružuju močvare i lagune, a sjeveroistočna obala je strma (vapnenac). Na obalama se nalazi nekoliko važnih luka i gradova: Venecija, Trst, Pula, Rovinj.

Porast značenja Mletačke republike kao pomorske sile u srednjovjekovnom razdoblju pridonijelo je porastu važnosti zaljeva kao važne trgovačke rute.

Ekološki, to je jedan od najugroženijih dijelova Jadranskog mora jer rijeke Po i Adige sa sobom donose otpadne vode iz industrijski najrazvijenijeg dijela Italije.

Vanjski linkovi

45°19′N 13°00′E / 45.317°N 13.000°E / 45.317; 13.000