Mile Pešorda – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Red 22:
==Kontroverze==
 
[[Predrag Matvejević|Predraga Matvejevića]], je ujesen 2001. zahtijevao "sud stroži od Haaškoga tribunala" za Pešordu, [[Ivan Aralica|Ivana Aralicu]], [[Momo Kapor|Momu Kapora]] i neke druge pisce hrvatskih korjena zbog svojih pisanja u doba rata,<ref name="Matvejević">[http://www.krug99.ba/rev/ostalo/Tekst3.htm Predrag Matvejević: "Naši Talibani"]</ref> koji su po njemu bili "odgovorni za zločine u BiH", dok je Pešorda konkretno bio prozvan "kvislinškim piscem", "kolaborantom fašizma", "sarajevskim talibanom" i sl.<ref name="Matvejević">[http://www.krug99.ba/rev/ostalo/Tekst3.htm Predrag Matvejević: "Naši Talibani"]</ref>).

U svom najužem obliku Matvejevića kritika Pešote se ticala njegova dva teksta:"Posrbica gori od Srbina" ([[Jutarnji list]] od 28.8.1993) i ”[[Abdulah Sidran|Sidran]] je preobrazeni mladobosanac” ([[Slobodna Dalmacija]] 3.1.1995.). Na tu kritiku svoga rada u ratno doba Pešorda odgovora tužbom, koja je završena [[2.11.]] [[2005.]], samo nekoliko dana prije apsolutne zastare, presudom Općinskoga suda u Zagrebu kojom je Predrag Matvejević osuđen na kaznu zatvora od pet mjeseci uvjetno za zločin klevete i uvrede.<ref name=index.hr">[http://www.index.hr/vijesti/clanak/uhs-nepravomocna-presuda-matvejevicu-moze-se-propitivati-samo-na-visem-sudu/290825.aspx UHS: Nepravomoćna presuda Matvejeviću može se propitivati samo na višem sudu], index.hr</ref> Presudu su osudili [[Hrvatsko novinarsko društvo]] i [[Reporteri bez granica]], a tadašnji je premijer [[Ivo Sanader]], u specijalnoj izjavi za HTV-dnevnik, podržao osuđenoga Matvejevića i kritizirao nepravomoćnu presudu Općinskoga suda u Zagrebu. Osuđeni Matvejević je odbio priznati presudu i sud tako da na nju nije niti uložio žalbu. U svibnju 2010. Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je odbio zahtjev, inače bez presedana, glavnoga državnoga odvjetnika Republike Hrvatske da poništi pravomoćnu presudu i potvrdio njezinu zakonitost.<ref>[http://www.vecernji.hr/kolumne/tjeralica-hrvatskim-vrhovnim-sucima-kolumna-149044]</ref>.
Skandal stvoren ovom presudom je postao internacionalan tako da su međunarodni intelektualci (Bernard Henry-Levy, Claudio Magris, Umberto Eco, Peter Sloterdijk, Salman Rushdie i drugi) poslali medijima otvoreno protestno pismo, a Italija je ponudila azil [[Predrag Matvejević|Predragu Matvejeviću]] što je on odbio i dalje nepriznavajući sud i njegovu presudu <ref>[http://www.abrasmedia.info/index.php/drutvo/ljudska-prava/3450-zgranuta-meunarodna-javnost-matvejeviu-ponuen-azil-u-talijanskom-veleposlanstvu-.html Zgranuta međunarodna javnost: Matvejeviću ponuđen azil u talijanskom veleposlanstvu]</ref>