Marketinški miks – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Marketinški miks''' ili '''marketing miks''' uključuje aspekte i strategije marketinga koje menadžment koristi za sticanje konkurentske prednosti. Ovaj termin se izraž...
 
Red 26:
====Promocija (Promotion)====
 
[[Promocija]] predstavlja vrstu komunikacije koju marketinški stručnjak može da upotrebi na tržištu u svrhu promovisanja svog proizvoda. Ovaj element marketing miksa omogućava da proizvod dđe u svest potencijalnih potrošača te da oni budu upznati sa postojanjem proizvoda, kao i njegovih glavnih osobina i prednosti.
Promocija koristi četiri elementa u tu svrhu: oglašavanje, odnosi s javnošću, komunikacija od usta do usta i mesto prodaje.
* [[Oglašavanje]] - podrazumeva svaku komunikaciju koja se plaća. Tu spadaju reklame na TV-u i radiju, Internet oglasi, reklame i oglasi u štampanim medijima (novine, časopisi,...) te bilbordi.
* [[Odnosi s javnošću]] - podrazumeva komunikaciju koja nije direktno plaćena. Obuhvata novinska saopštenja, sajmove, izložbe, priredbe, seminare i slično.
* [[Komunikacija od usta do usta]] - podrazumeva neformalnu komunikaciju o proizvodu između pojedinaca. Ti pojedinci mogu biti zadovoljni potrošači, a mogu biti i osobe angažirane da potaknu komunikaciju od usta do usta. Što je proizvod više usmeren prema potrošaču brinući o njegovim potrebama, to će potrošač biti zadovoljniji te će se to odraziti na pozitivnu komunikaciju od usta do usta.
* [[Mesto prodaje]] - mesto gde se proizvod prodaje komunicira s potrošačem. Ljubaznost zaposlenih, uniforme zaposlenih, uređenje prodajnoh prostora, inventar, ugodna atmosfera, ambijent (mirisi i zvukovi), udobnost i slično puno govore o celokupnoj usluzi.
 
==4C koncept==