Bitka kod Kare – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: id:Pertempuran Carrhae
Red 38:
Rim je bio osramoćen ovim porazom, a gorčina poraza bila je još veća zato jer su u ruke Parta pali su rimski vojni simboli (legionarski orlovi). [[Plutarh]] spominje kako su Parti nakon zarobljavanja obukli Krasu žensku odjeću i paradirali s njim kroz cijelo kraljevstvo. Ipak, vjerojatno je da se radi samo o rimskoj propagandi. Orod II, koji je u Armeniji vodio glavninu partske vojske, porazio je Armence i osvojio njihovu zemlju. Ipak, veliki Surenov uspjeh izazvao je ljubomoru i strah kod partskog kralja, pa ga je dao pogubiti. Poslije Surenove smrti, Orod II je vodio vojne ekspedicije u Siriju, no rezultirale su neuspjehom. Bitka kod Harana bila je jedna od prvih glavnih bitaka između Rimljana i Parta. Bitka je također stvorila mit kako se rimska vojska ne može suprostaviti partskoj, što su negirale kasnije rimske pobjede u pojedinim bitkama.
Nekoliko stoljeća prije ove bitke, i Rimljani i ostali su bili uvjereni kako je rimska vojska nezaustavljiva, jer do tada su uspješno osvojili i apsorbirali svaku zemlju koja im se suprostavila. Poslije bitke kod Harana, rimska reputacija je značajno opala, barem u pogledu istoka. Nakon bitke, Rim će još sedam stoljeća voditi neodlučan rat protiv [[iran]]skih dinastija Parta i [[Sasanidi|Sasanida]], u kojem nijedna strana nije uspjela osvojiti ili pokoriti drugu.
 
== U popularnoj kulturi ==
 
Rimski vojnici zarobljeni u bitci kod Kare su protagonisti ''[[Ranks of Bronze]]'', [[science fiction]] priče američkog autora [[David Drake|Davida Drakea]] iz 1979. (objavljene u časopisu ''[[Sirius (časopis)|Sirius]]''), a koja je kasnije proširena u roman.
 
==Izvori==