Razlike između izmjena na stranici "Béla Kun"

Dodano 480 bajtova ,  prije 7 godina
preuzeto iz Pavlovićeve knjige, istekla autorska prava
(preuzeto iz Pavlovićeve knjige, istekla autorska prava)
'''Béla Kun''' (mađ. ''Kun Béla'', [[Szilágycseh]], [[20. 2.|20. veljače]] [[1886]]. - [[Sovjetski Savez|SSSR]], [[30. 11.|30. studenog]] [[1939]].) bio je [[mađarska|mađarski]] revolucionar.
 
Jedan je od osnivača Komunističke partije Mađarske i Mađarske Sovjetske Republike 1919. godine. Za [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]] bio je u ruskom zarobljeništvu, gdje u Tomsku postao član Ruske socijaldemokratske radničke partije te radi u redakciji lista ''Sibirski radnik'' na propagandi među ratnim zarobljenicima. U proljeće [[1918]]. godine organizira mađarsku grupu Ruske komunističke partije (boljševika) i uređuje novine ''Međunarodni socijalist'' i ''Socijalna revolucija''. Kad je [[Mađarska]] proglašena sovjetskom republikom bio je rukovoditelj vlade, a poslije poraza mađarske sovjetske republike emigrira u [[Austrija|Austriju]], gdje je interniran. Nakon oslobođenja odlazi u [[Sovjetski Savez|Sovjetsku Rusiju]] i sudjelujeod utada borbamaje protivsve generalavreme Vrangelana i djeluje kao predsjednik Krimskog revolucionarnog komiteta. Godine [[1928]]. uhićen jeradu u AustrijiKominterni, alipunih je pušten poslije protesta sovjetske demokratske javnosti i vraćen u17 SSSRgodina.<ref Zaname="Pavlović"/> [[Josif Staljin|Staljinovih]] čistki je zatvoren, osuđen na osnovi lažnih dokumenata i likvidiran.
 
Sudjeluje u borbama protiv generala Vrangela i djeluje kao predsjednik Krimskog revolucionarnog komiteta. Važio je kao „čovek jake ruke“ te je slat uvek tamo gde su bile potrebne izvanredne organizatorske sposobnosti. Od svih emigranata u Moskvi on je bio najpopularnija ličnost.<ref name="Pavlović">[http://www.rastko.rs/rastko-ru/delo/12909 Živojin Pavlović, Bilans sovjetskog termidora: Prikaz i otkrića o delatnosti i organizaciji Staljinskog terora]</ref>
 
Godine [[1928]]. uhićen je u Austriji, ali je pušten poslije protesta sovjetske i demokratske javnosti i vraćen u SSSR. Za [[Josif Staljin|Staljinovih]] čistki je zatvoren, osuđen na osnovi lažnih dokumenata i likvidiran.
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
{{Commonscat}}