Student – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: hr:Student
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Uklanja: vi:Trường Cao đẳng nghề Công nghệ cao Hà Nội; kozmetičke promjene
Red 5:
Studenti prve godine fakulteta ili više škole se nazivaju ''brucošima'', a studenti koji su odslušali sve studijske predmete, ali ne i položili, ''apsolventima''. Studenti koji su upravo položili posljednji ispit, i kojima je za svršetak studija ostao samo [[diplomski ispit]], nazivaju se ''diplomcima''.
 
== Studentski domovi ==
{{glavni|Studentski dom}}
Studentski domovi (u studentskom žargonu često samo „domovi“) su ustanove posebne namjene, smještene u gradu u kojem se nalazi fakultet, sa ciljem da se obezbijedi stanovanje za studente koji dolaze iz drugih gradova i nemaju drugi smještaj na raspolaganju. U njima grupe od dva, tri, četiri ili više studenata mogu živjeti zajedno u istoj sobi (kaže se da su ''cimeri''/''cimerke''), ili u zasebnim, jednokrevetnim sobama. Domovi su obično izdijeljeni na ženske i muške blokove ili, u slučaju da postoji samo jedna zgrada, ženske i muške spratove.
Red 11:
Iako su na teritoriji bivše [[SFRJ|Jugoslavije]] u domovima živjeli isključivo studenti koje finansira država (studenti na [[budžet]]u), i ova ustanova je doživjela određenu komercijalizaciju od raspada zajedničke jugoslovenske države; danas se često određeni dijelovi studentskog doma, pa i cijeli blokovi, namjenjuju za komercijalno izdavanje stranim ili domaćim državljanima, obično po znatno višoj cijeni od one koju plaćaju redovni studenti koje finansira država i koji obično plaćaju samo [[participacija|participaciju]].
 
== Studentska menza ==
{{glavni|Studentska menza}}
Studentska menza, ili studentski restoran, obično se nalazi u sklopu studentskog doma, ali može biti i odvojena od njega. Kao i smještaj u studentskim domovima, studenti plaćaju samo dio realne cijene obroka. U studentskim menzama su obezbijeđena sva tri obroka za studente — doručak, ručak i večera, a svakom studentu koji stekne pravo na menzu je dozvoljeno jesti samo po jedan od ovih obroka dnevno.
Red 17:
Studentska menza je, kao i studentski dom, prvenstveno namijenjena studentima čije stalno prebivalište se nalazi van grada u kojem je smješten fakultet, a studentima čije stalno prebivalište je u tom gradu se dozvoljava da biraju jedan od obroka — doručak ili ručak.
 
== Vidi još ==
* [[Visoko obrazovanje]]
 
Red 67:
[[uk:Студент]]
[[ur:متعلم]]
[[vi:Trường Cao đẳng nghề Công nghệ cao Hà Nội]]
[[yi:סטודענט]]
[[zh:学生]]