Razlike između izmjena na stranici "Brčko Distrikt"

Dodano 656 bajtova ,  prije 10 godina
nema sažetka uređivanja
 
Brčko Distrikt je službeno osnovan [[8. mart]]a [[2000]], jednu godinu nakon arbitraže Visokog predstavnika za BiH, predviđene [[Daytonski mirovni sporazum|Daytonskim mirovnim sporazumom]]. Brčko distrikt je formiran na cijeloj teritoriji bivše općine Brčko. Tokom [[rat u BiH|rata u BiH]] 48% općine, kao i sam grad Brčko, bilo je pod kontrolom pobunjenih Srba, a 52% pod kontrolom vladinih snaga.
 
Distrikt Brčko, po svom [[Statut|Statutu]], kojeg je proglasio Robert W. Farrand - prvi supervizor za Brčko, jedinstvena je administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Ima vlastitu multietničku administraciju, policiju i pravosuđe. Demilitarizirano je područje i pruža sve potrebne slobode svojim građanima. Distrikt nema drugu zastavu ili grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine. [[Latinica|Latinično]] i [[Ćirilica|ćirilično]] pismo, te srpski, hrvatski i bošnjački jezik ravnopravni su u upotrebi za sve svrhe. Funkcioniranje distrikta nadzire međunarodni supervizor i šef ureda OHR-a Sjever.
 
Prije rata je općina Brčko imala 87.332 stanovnika (po popisu iz [[1991]].), 45% [[Bošnjaci]], 25% [[Hrvati]], 21% [[Srbi]], 6% Jugoslaveni i 3% ostalih.