Rimska inženjerija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Rimska vojska}} Drevni Rim je, više nego ijedna druga antička država, primjenjivao i razvio inženjerijske vještine u svojim oružanim snagama. ...
 
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Rimske su legije još od svojih početaka imale posebne jedinice, zvane ''fabri'', sastavljene od zanatlija, a čiji je zadatak bilo obavljanje inženjerijskih poslova. Na čelu takvih jedinica je bio poseban oficir po imenu ''praefectus fabrum''.
 
Kasnije rimske legije su također imale posebne inženjerijske jedinice zvane ''architecti'', a koje su bile sastavljene od ''immunes'' - vojnika koji su, iz ovih ili onih razloga, bili pošteđeni redovnih vojničkih dužnosti. Njima su se, po potrebi, pridruživali obični vojnici. Najčešći posao rimskih inženjeraca je bila gradnja poljska [[fortifikacija|fortifikacije]], odnosno utvrđenih logora na maršu. Rimski inženjerci i vojnici su bili toliko izvježbani da su, u slučaju neprijateljskog napada, mogli podići logor za nekoliko sati.
 
Osim gradnje fortifikacija, rimski su inženjerci bili vješti i u gradnji mostova, ali i u korištenju raznih [[opsadne sprave|opsadnih sprava]].
 
Osim vojnim poslovima, rimski su se inženjerci koristili u civilne svrhe, odnosno kao stručna radna snaga za gradnju cesta, akvadukata, kopanje kanala i gradnju drugih vidova rimske civilne infrastrukture.