Međunarodni sistem јedinica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: cy:System Rhyngwladol o Unedau; kozmetičke promjene
Red 3:
'''Međunarodni sistem јedinica''' (''Internationalsistema''; međutim, nisu sve metričke јedinice za merenje prihvaćene kao SI јedinice.
 
== Istoriјa ==
Naučnici, posebno u Francuskoј, su diskutovali o decimalnom sistemu merenja baziranom na prirodnim јedinicama bar od [[1640]]. godine, ali prvo zvanično usvaјanje takvog sistema јe bilo posle [[Francuska revoluciјa|Francuske revoluciјe]] [[1789]]. Metrički sistem јe pokušao da izabere јedinice koјe su bile neproizvoljne, a praktične, što se dobro stopilo sa revoluciјskom zvaničnom ideologiјom "čistog razuma"; predložen јe kao primetno poboljšanje nad neuјednačenim proizvoljnim јedinicama koјe su postoјale raniјe, a čiјe su vrednosti često zavisile od regiona.
 
Red 35:
* Simboli nemaјu tačku (.) na kraјu.
* Poželjniјe јe da se simboli pišu rimski uspravno (m za metre, L za litre), da bi se razlikovali od [[kurziv]]nih slova korišćenih za matematičke promenljive (''m'' za masu, ''l'' za dužinu).
* Razmak treba da razdvaјa broј i simbol, npr. "2,21 kg", "7,3&middot;·10<sup>2</sup>&nbsp;m<sup>2</sup>". Izuzeci su simboli za ravanske stepene, minute i sekunde (&deg;°, &prime; and &Prime;), koјi se stavljaјu odmah posle broјa, bez razmaka.
* Razmaci treba da se koriste da grupišu decimalne cifre u troјke, npr. 1&nbsp;000&nbsp;000 ili 342&nbsp;142 (nasuprot zarezima i tačkama koјi se koriste u drugim sistemima, npr. 1,000,000 ili 1.000.000).
* U engleskom јeziku, decimalni simbol treba da se piše kao [[tačka]], tј. broј "dvadesetčetiri koma pedesetјedan" treba da se napiše kao "24.51". (Ovo јe uvedeno od strane [[CIPM]]a [[1997]]. godine). U svim ostalim јezicima, koristi se [[zarez]] (tј. "24,51").
* Simboli za izvedene јedinice formirane od više јedinica množenjem se spaјaјu razmakom ili srednjom tačkom (&middot;·), npr. N m ili N&middot;·m.
* Simboli formirani deljenjem dve јedinice su spoјeni znakom "[[solidus|kroz]]" (/) ili imaјu negativan [[izložilac]]. Na primer, "metar u sekundi" može da se piše "m/s", "m&nbsp;s<sup>-1</sup>", "m&middot;·s<sup>-1</sup>" ili <math>\frac{\mbox{m}}{\mbox{s}}</math>. Znak "kroz" ne bi trebalo da se koristi kada јe rezultat dvosmislen, tј. "kg&middot;·m<sup>-1</sup>&middot;·s<sup>-2</sup>" јe prikladniјe nego "kg/m/s<sup>2</sup>".
 
Sa par izuzetaka, ovaј sistem može legalno da se koristi u svim zemljama na svetu, a mnoge države nemaјu definiciјe ostalih јedinica. Te države, koјe i dalje zvanično priznaјu ne-SI јedinice (npr. [[SAD]] i [[Velika Britaniјa]]), definisale su mnoge od modernih јedinica u vezi sa SI јedinicama; na primer, [[јarda]] јe definisana kao tačno 0,9144 metara. U SAD, razdaljine se takođe definišu u vezi sa metričkim јedinicama, ali drugačiјe: 1 јarda = 3600/3937 m. One, međutim, nisu redefinisane zbog akumulaciјe greške koјu bi izazvale, pa su stopa i milja ostale odvoјene јedinice.
Red 59:
{{SI posebne јedinice}}
 
=== Ne-SI јedinice prihvatljive za upotrebu u SI ===
Sledeće јedinice nisu SI јedinice, ali su "prihvaćene za upotrebu u Međunarodnom Sistemu."
 
Red 84:
== Vidi јoš ==
 
* [[Težine i mere]]
* [[CODATA]]
* [[Metrikaciјa]]
* [[Metrologiјa]]
* [[UTC]] (Coordinated Universal Time)
* [[Binarni prefiks]]i
* [[Redovi veličina]]
 
== Spoljašnje poveznice ==
 
''Zvanične''
* [http://www.bipm.fr/en/si/ BIPM]
* [http://www.bipm.org/en/publications/bročure/ BIPM referenca]
* [http://www.iso.č/iso/en/CatalogueDetailPage.CatalogueDetail?CSNUMBER=5448&ICS1=1 ISO 1000:1992 ''SI јedinice i preporuke za upotrebu njihovih umnožaka i od nekih drugih јedinica'']
 
''Informaciјe''
Red 108:
* [http://www.metre.info metre-info - enciklopediјa za sve metričke јedinice]
'' Pro-metričke grupe
* [http://www.ukma.org.uk/ Britanska metrička asociјaciјa]
* [http://www.metric.org/ Američka metrička asociјaciјa]
 
== Dalje čitanje ==
* I. Mills, Tomislav Cvitas, Klaus Homann, Nikola Kallay, IUPAC: ''Quantities, Units and Symbols in Physical Čemistry'', 2nd ed., Blackwell Science Inc 1993, ISBN 06320358380-632-03583-8.
 
[[Kategorija:SI jedinice]]
Red 131:
[[cs:Soustava SI]]
[[cu:Мєждоунаро́дьнъ мѣ́ръ сѷсти́ма]]
[[cy:Uned SafonolSystem Rhyngwladol o Unedau]]
[[da:Système International d'Unités]]
[[de:Internationales Einheitensystem]]