Antička komedija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ca:Comèdia grega
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: pl:Starożytna komedia grecka; kozmetičke promjene
Red 2:
 
 
Naziv komedija (gr. κωμωδια, lat. comedia) je složenica za koju se pretpostavlja da je nastala od grčke reči komos (gr. κωμος) „vesela povorka“ i oide (gr. ωδη) pesma. Termin je označavao dramska dela vesele sadržine koja su se prikazivala za vreme Velikih ili Gradskih Dionisija u 5. veku pre n.e. U njihovoj strukturi hor je zauzimao značajno mesto. Koliko je poznato, u srodnoj dramskoj vrsti, koja se razvila oko 500. god. pre n.e. u književnosti zapadnih Grka na Siciliji (Epimarh), hor nije učestvovao. Ta su se dela označavala kao drame (δραματα). Vremenom, hor je izgubio svoju prvobitnu ulogu i u antičkoj komediji (4. i 3. vek pre n.e.) pa se termin komedija počeo primenjivati i na vesele drame bez obaveznog horskog dela (i na one koje su se razvile iz stare horske komedije iz Atine i na vesele nehorske drame nastale izvan Atike). U ovom značenju termin komedija ulazi u modernu književnu terminologiju.
 
== Razvojne faze ==
Red 19:
 
 
Stara antička komedija nastala je u isto vreme kad i [[Tragedija, antička|antička tragedija]] na prelazu iz 6. u 5. vek pre n.e. Međutim, obavezni deo svečanosti posvećenih kultu Dionisa postaje pola veka posle tragedije. Počinje da se prikazuje na Velikim ili Gradskim Dionisijama tek od 442. god. pre n.e. Broj glumaca bio je ograničen na tri. Hor, podeljen na dva poluhora, imao je 24 člana koji su bili različito kostimirani (kod [[Aristofan|Aristofana]]a u ptice, žabe, zolje).
 
[[Aristotel]] je izneo pretpostavku da je stara komedija nastala iz faličkih, ritualnih, pesama koje su se pevale u povorkama u kojima je nošen falus kao simbol plodnosti. Te su pesme odlikovali opsceni izrazi i lično ruganje.
Red 60:
* Dr Miloš Đurić, Istorija helenske književnosti, Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 1988, ISBN 86-17-01560-8
 
[[categoryKategorija:Književne vrste]]
[[categoryKategorija:Antika]]
 
[[ca:Comèdia grega]]
Red 73:
[[lt:Graikų komedija]]
[[nl:Attische komedie]]
[[pl:Starożytna komedia grecka]]
[[sr:Античка комедија]]
[[uk:Давньогрецька комедія]]