Kantautor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: eu:Egile abeslari
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Kantautor''' je [[umetnik]] koji piše [[Muzika|muziku]] i [[tekst]] pesama koje izvodi. U svoje pesme on obično unosi socijalne, političke i filozofske teme. Jedno vreme ova vrsta muzike je bila vezana za pesme u kojima se obavezno izražavao neki protest. Danas ovaj termin nije toliko vezan za političku kritiku kao ranije i može imati bilo koju temu.
'''Кантаутор''' је [[уметник]] који пише [[Музика|музику]] и [[текст]] песама које изводи. У своје песме он обично уноси социјалне, политичке и филозофске теме. Једно време ова врста музике је била везана за песме у којима се обавезно изражавао неки протест. Данас овај термин није толико везан за политичку критику као раније и може имати било коју тему.
 
Kantautorska pesma ima široku i dugu tradiciju u mediteranskim zemljama Evrope, i u manjoj meri, u [[Latinska Amerika|Latinskoj Americi]]. Ovaj tip pesama je imao za temu društvene nepravde ali i ljubav, kako srećnu tako i nesrećnu. Vrhunac je doživeo sedamdesetih godina dvadesetog veka kada je bio povezan sa društvenim i političkim previranjima tog perioda. Osamdesetih godina ovaj žanr ulazi u krizu, a tokom devedesetih, je doživeo novi uspon pojavom mladih autora koji su unapredili ovaj žanr u smislu slobodnijih ritmova, formi izraza i reči do te mere da sa kantautorima prethodne generacije jedino zajedničko što imaju je da sami pišu svoje tekstove i muziku.
Кантауторска песма има широку и дугу традицију у медитеранским земљама Европе, и у мањој мери, у [[Латинска Америка|Латинској Америци]]. Овај тип песама је имао за тему друштвене неправде али и љубав, како срећну тако и несрећну. Врхунац је доживео седамдесетих година двадесетог века када је био повезан са друштвеним и политичким превирањима тог периода. Осамдесетих година овај жанр улази у кризу, а током деведесетих, је доживео нови успон појавом младих аутора који су унапредили овај жанр у смислу слободнијих ритмова, форми израза и речи до те мере да са кантауторима претходне генерације једино заједничко што имају је да сами пишу своје текстове и музику.
 
ПојамPojam долазиdolazi одod [[ИталијанскиItalijanski језикjezik|италијанскеitalijanske]] речиreči ''il cantautore'', одod ''da cantante e autore (певачpevač иi ауторautor)'', одod којеkoje јеje настаоnastao називnaziv заza овуovu врстуvrstu извођачаizvođača.
 
УU [[ИталијаItalija|ИталијиItaliji]] сеse кантауторскаkantautorska музикаmuzika развилаrazvila каоkao посебанposeban музичкиmuzički правацpravac почеткомpočetkom шездесетихšezdesetih годинаgodina двадесетогdvadesetog векаveka, аa највишеnajviše заслугаzasluga суsu заza тоto ималиimali [[ФестивалFestival СанSan РемоRemo]], наna којемkojem јеje негованаnegovana италијанскаitalijanska ''канцонаkancona'' ({{језjez-итit|canzone}}), каоkao иi [[РАИRAI]]. УU [[НемачкаNemačka|НемачкојNemačkoj]] јеje настаоnastao појамpojam лидермахерlidermaher ({{језjez-немnem|Liedermacher}}). УU [[САДSAD]], тоto јеje сингерsinger-сонгврајтерsongvrajter ({{језjez-енen|singer-songwriter}}), аa уu [[ФранцускаFrancuska|ФранцускојFrancuskoj]] постојиpostoji ''шансоњерšansonjer'' ({{језjez-фрfr|chansonnier}}), уu [[РусијаRusija|РусијиRusiji]] такозваниtakozvani [[бардbard]].
 
== Jugoslovenski kantautori ==
== Југословенски кантаутори ==
 
* [[Đorđe Balašević]]
* [[Ђорђе Балашевић]]
* [[КемалKemal МонтеноMonteno]]
* [[АрсенArsen ДедићDedić]]
* [[Zlatan Fazlić-Fazla]]
* [[Златан Фазлић-Фазла]]
* [[РамбоRambo АмадеусAmadeus]]
* [[ЗринкоZrinko ТутићTutić]]
* [[МиладинMiladin ШобићŠobić]]
* [[ИбрицаIbrica ЈусићJusić]]
* [[Hrvoje Hegedušić]]
* [[Хрвоје Хегедушић]]
* [[ЗоранZoran ПрединPredin]]
* [[НеноNeno БеланBelan]]
* [[Jadranka Stojaković]]
* [[Јадранка Стојаковић]]
 
[[Kategorija:Muzički žanrovi]]
 
 
* [[Категорија: Музички жанрови]]
 
[[br:Kaner-sonaozer]]