Razlike između izmjena na stranici "Aleksandar III od Rusije"

m
robot Mijenja: sr:Александар III Александрович; kozmetičke promjene
m (robot Dodaje: tl:Alehandro III ng Rusya)
m (robot Mijenja: sr:Александар III Александрович; kozmetičke promjene)
[[Datoteka:Kramskoy Alexander III.jpg|thumb|'''Aleksandar III.''' na slici iz 1886. godine]]
 
'''Aleksandar III.''' ([[Sankt Petersburg]], [[10. ožujak]] [[1845]]. - Liwadija na [[Krim]]u, [[1. studeni]] [[1894]].) je bio car [[Rusija|Rusije]] i veliki vojvoda [[Finska|Finske]] od [[1881]]. godine.
 
== Mladost ==
 
'''Aleksandar''' je bio drugorođeni sin cara [[Aleksandar II., car Rusije|Aleksandar II.]] Po tradiciji ruskih vladara u XIX stoljeću vladari nisu imali izbor u darivanju imena pošto je po nepisanom pravilu bilo odlučeno da prvorođeni sin dobiva ime djeda, dok drugorođeni ono od oca. Tijekom mladosti dvor je ulagao sve napore u školovanje prijestolonasljednika Nikole, dok je '''Aleksandar''' uvijek ostajao po strani. Do promjene prinčeva statusa dolazi jednostavno prekasno da bi se obrazovni nedostatak mogao nadoknaditi pošto mu brat Nikola umire od tuberkoloze [[1865]]. godine. U to vrijeme budući car već ima 20 godina što ga čini prestarim i previše nestrpljivim za kakvo ozbiljno nadoknađivanje znanja. Jedine konkretne kvalitete koje tada ima su velika fizička snaga i prilično dobro poznavanje muzike što mu niti jedno niti drugo kasnije ne pomaže. Tijekom svoga djetinjstva ili barem mladosti '''Aleksandar''' nije čak bio stekao poznavanje stranih jezika čemu se uvijek na ruskom dvoru poklanjala velika pažnja.
 
== Odnos s ocem ==
 
Kako nije uspio na vrijeme steći "prikladno" obrazovanje budući car ja pao pod utjecaj konzervativaca koji se protive modernizaciji. Svojim javno iskazanim razmišljanjem o jedinstvu ruske crkve, ruskog naroda i autokracije on se više puta sukobio s [[Aleksandar II., car Rusije|Aleksandar II.]] zbog tradicionalnih veza dinastije [[Romanov]] s [[Njemačka|Njemačkom]]. Tijekom [[francusko-pruski rat|francusko-pruskog rata]] [[1871]]. godine on navija za [[Francuska|Francusku]] dok njegov otac za [[Prusija|Prusiju]]. Gotovo identična situacija će se ponoviti s [[Rusko-Turski rat|rusko-turskim ratom]] iz [[1877]]. godine. Prvobitna oduševljenost princa se raspršava kada na bojnom polju uočava stvarnu, a ne idealiziranu situaciju. Tada on ponovno postaje opozicija ocu i cijelom tome projektu. Događaji na [[Berlinski kongres|Berlinskom kongresu]] [[1878]]. postaju potpuno razočarenje i za oca i za sina.
 
== Car ==
 
Smrt [[Aleksandar II., car Rusije|Aleksandar II.]] u atentatu [[13. ožujka]] [[1881]]. godine i njegovo stupanje na prijestolje pod imenom '''Aleksandar III.''' postaje završni dokaz kako je sveukupna očeva politika bila modernizacije društva bila pogrešna. Prva mjera novoga cara postaje ukidanje ukaza kojega je potpisao njegov otac na dan svoje smrti. Po toj nikada ispunjenoj zamisli ubijenog cara u [[Rusija|Rusiji]] se trebalo započeti s postepenim ukidanjem carevog apsolutizma što je novom vladaru zvučalo gotovo bogohulno. Zajedno s tom odlukom u proglasu povodom stupanja na prijestolje novi '''Aleksandar''' daruje jasnu poruku svima da do ograničavanja careve moći neće doći tijekom njegove vladavine. Po pitanju drugih naroda koji žive u njegovom carstvu odgovor je bio gotovo identično tvrd pošto dolazi do prisiljavanja litvanaca, poljaka, finaca i drugih da se školuju u ruskim školama na ruskom jeziku. Židovi su prošli još i gore pošto im je bilo zabranjeno živjeti u naseljima s manje od 10 tisuća stanovnika. Općenito kako bi se posebno ukazalo na razliku u načinu vladavine oca i sina za '''Aleksandra III.''' se najčešće navodi kako je provodio antireforme. Od svih njegovih državničkih poteza jedinu neupitnu korist će imati vojska čije očajno stanje upoznaje kao časnik [[1877]] godine. Nakon toga tijekom cijele svoje vladavine on zastupa politiku mira s istovremenim jačanjem vojske. Ekstremni primjer Aleksandrove vanjske politike su dobri odnosi s Njemačkom dok istovremeno nedaleko od granice drži prijeteće vojne snage upitne spremnosti. Bez obzira na sva ograničenja njegovog načina vladanja industrijski kapacitet Rusije se nalazi u porastu koji je ipak nedovoljan za dostizanje razvijenog svijeta.
 
== Smrt ==
}}
 
[[categoryKategorija:Ruski vladari]]
 
[[af:Aleksander III van Rusland]]
[[ru:Александр III]]
[[sah:Александр III]]
[[sr:Александар III РомановАлександрович]]
[[sv:Alexander III av Ryssland]]
[[th:จักรพรรดิอเล็กซานเดอร์ที่ 3 แห่งรัสเซีย]]
109.356

izmjena