Razlike između izmjena na stranici "Drugi makedonski rat"

Obrisana 2 bajta ,  prije 10 godina
m/м
robot Mijenja: mk:Втора македонска војна; kozmetičke promjene
m/м (robot Mijenja: ca:Segona Guerra Macedònica)
m/м (robot Mijenja: mk:Втора македонска војна; kozmetičke promjene)
|conflict=Drugi makedonski rat
|dio=[[Makedonski ratovi|makedonskih ratova]]
|slika=[[ImageDatoteka:Macedonia and the Aegean World c.200.png|300px]]
|opis=Egej pred drugi makedonski rat, cca. 200. pne-
|datum=[[200. pne.]] - [[197. pne.]]
|mjesto=Grčka
|rezultat=rimska pobjeda
|zaraćeni1=[[Rimska Republika]]<br />[[Pergam]]<br />[[Rodos]]
|zaraćeni2=Makedonija
|komandant1=[[Titus Flamininus]]
Makedonce je predvodio kralj [[Filip V Makedonski]].
 
== Povod za rat ==
[[Filip V Makedonski]] se davno interesovao za grčke polise, da ih stavi pod svoju kontrolu. Međutim dok su polisi u savezu sa Rimom [[Filip V Makedonski]] ne sme da ih napadne. Umesto toga počeo se širiti delovima Ilirije. Rim je zapretio ratom ako ne prestane sa osvajanjima Ilirije.
Pod pretnjom Filip V Makedonski povlači svoje snage.
 
[[Makedonija]] ponovo počinje da se širi na sporne teritorije, koje grčki gradovi-državice smatraju svojima. Te državice pozivaju Rim u pomoć.
Rim uručuje [[Filip V Makedonski|Filipu V Makedonskom]] ultimatum u kome zahteva da se uvede rimska uprava u Maledoniji. Time bi Makedonija postala rimska provincija. Filip V je to odbio, pa je započeo Drugi makedonski rat. Drugi makedonski rat izbija u osnovi zbog toga jer je Rim smatrao da je Makedonija potencijalni saveznik [[Seleukidsko carstvo|Seleukidskog carstva]], koje je bilo najveća sila Istoka.
 
== Bitka kod Kinoskefala [[197. p. n. e.]] ==
[[Tit Kvinkcije Flaminin]] je predvodio rimsku vojsku u Makedoniji protiv [[Filip V Makedonski|Filipa V Makedonskog]]. Rimskoj vojsci su pomagali saveznici iz [[Etolski savez|Etolskog saveza]]. [[Tit Kvinkcije Flaminin]] je imao oko 33.000 vojnika, a Filip V je imao oko 22.000 vojnika. Rimska vojska je krenula iz [[Teba|Tebe]] da se sukobi sa Makedoncima, koji su bili u Larisi. Prvi manji sukob je bio sukob konjica, koji je završen makedonskim porazom. Obe vojske su onda krenule u potragu za hranom po velikom nevremenu.
 
Ujutro je bila velika magla, a makedonska vojska je bila podosta dezorijentisana. [[Tit Kvinkcije Flaminin|Flaminin]] šalje konjicu, koja se sukobljava sa Makedoncima i uspeva naći makedonski logor. Dodatna rimska pojačanja prisiljavaju Makedonce da se povuku uz brdo. Komadant Filipovih plaćenika uspeva da otera Rimljane sa brda. Kad je [[Filip V Makedonski]] čuo da se Rimljani povlače u neredu, odlučuje da pokrene makedonsku vojsku u polje ispod brda.
 
[[Tit Kvinkcije Flaminin]] predvodi levo krilo lake pešadije. To krilo se suočava sa falangom, koja je bila makedonsko desno krilo. [[Falanga]] se pokazala beskorisnom protiv rimskih legija, koje nisu imale tako čvrstu organizaciju. Falanga je u prvom napadu bila uspešna, ali je odbijena. Filip prerazmešta svoju vojsku, tako da je linija duplo dublja, a postavlja konjicu i laku pešadiju desno.
 
Makedonsko desno krilo je bilo na višem terenu od Rimljana i zato su u početku bili uspešniji. Levo makedonsko krilo je bilo neorganizovano, tako da Rimljani sa slonovima uspevaju da rasteraju makedonsko levo krilo. Posle toga napadaju makedonsko desno krilo odotraga. Pošto su bili u falangi, Makedonci ne mogu brzo okrenuti svoju borbenu formaciju zbog toga su stradali. Ubijeno je oko 8.000 Makedonaca, a 5.000 zarobljeno.
 
== Posle poraza ==
Taj teški poraz označava prelaz vlasti sa naslednika [[Aleksandar Makedonski|Aleksandra Makedonskog]] na Rim. Pokazuje se da je falanga zastarela borbena formacija.
Srećom po Grke, [[Tit Kvinkcije Flaminin]] je bio umeren čovek i obožavatelj grčke kulture.
Mirovni uslovi su:
* [[Filip V Makedonski]] je trebao predati flotu i većinu vojske
* zadržava kraljevstvo, postaje rimski saveznik kao tampon zona između Grčke i Ilirije
* [[Makedonija]] plaća ratnu štetu od 1.000 [[talenat]]a (oko 25 tona zlata )
 
Bio je pošteđen težih mirovnih uslova. Iako je formalno proglasio grčke gradove slobodnim [[Tit Kvinkcije Flaminin ]] je postavio rimske garnizone u [[Korint]] i Halkis. Sloboda koju su obećavali Rimljani bila je iluzija. Svi gradovi sem [[Rodos]]a uključeni su u novi savez kontroliran od Rima, a demokratije su zamenjene aristokratskim vladama u savezu sa Rimom. Time većina Grčke van Makedonije postaje ustvari [[196. p. n. e.]] rimski protektorat.
 
==Vidi još==
*[[Prvi makedonski rat]]
 
Bio je pošteđen težih mirovnih uslova. Iako je formalno proglasio grčke gradove slobodnim [[Tit Kvinkcije Flaminin ]] je postavio rimske garnizone u [[Korint]] i Halkis. Sloboda koju su obećavali Rimljani bila je iluzija. Svi gradovi sem [[Rodos]]a uključeni su u novi savez kontroliran od Rima, a demokratije su zamenjene aristokratskim vladama u savezu sa Rimom. Time većina Grčke van Makedonije postaje ustvari [[196. p. n. e.]] rimski protektorat.
 
== Vidi još ==
* [[Prvi makedonski rat]]
 
[[Kategorija:Helenistička istorija]]
[[fi:Toinen makedonialaissota]]
[[fr:Deuxième Guerre macédonienne]]
[[mk:Втора Македонскамакедонска војна]]
[[nl:Tweede Macedonische oorlog]]
[[no:Andre makedonerkrig]]
108.606

izmjena