Korizma – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: war:Kuwarismá; kozmetičke promjene
Red 9:
Kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. Odrasli pripadnici za krštenje, katekumeni imaju u korizmi završne pripreme za svoje krštenje u uskrsnoj noći. U korizmi, kršćani pristupaju sakramentu ispovijedi, da pomireni s Bogom i ljudima radosnije mogu slaviti Uskrs.
 
Post, koji prethodi Uskrsu, ima 7 sedmica i svaka ima svoje ime. Prva se sedmica posta zove Čista, druga je Pačista ( = ''paka čista'', što znači ''opet čista''), treća Bezimena, četvrta Sredoposna, peta Gluha (Glušna, Glušnica), šesta je Cvjetna odnosno Cvjetnica, a sedma je Velika ili Strasna, to jest Nedjelja muke Gospodnje. Svaki se dan unutar svake od ovih sedmica zove prema nazivu sedmice u kojoj se nalazi. Dakle, na kraju Čiste sedmice imamo Čistu nedjelju, na kraju Cvjetne sedmice Cvjetnu nedjelju, itd. Na kraju Velike sedmice jest Veligdan odnosno Uskrs.
 
== V. također ==
Red 17:
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.catholicliturgy.com/index.cfm/FuseAction/DocumentSubCategories/Index/2/SubIndex/38 www.catholicliturgy.com] Crkveni dokumenti o liturgijskoj godini
<!--interwiki-->
 
 
[[Kategorija:Hrišćanski/kršćanski praznici]]
 
<!--interwiki-->
 
[[als:Fastenzeit]]
Linija 69 ⟶ 67:
[[vi:Mùa Chay (Kitô giáo)]]
[[wa:Cwareme (crustin)]]
[[war:Kuwarismá]]
[[zh:大齋期]]