Rudolf Maister – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m redirect na sr.wiki
 
preuzeto sa srpske Wikipedije
Red 1:
{{Infokutija biografija |
#REDIRECT [[:sr:Рудолф Мајстер]]
ime_predmeta = Rudolf Majster |
slika = [[Slika:Spomenik Rudolfu Maistru.JPG|250px]] |
opis = Spomenik Rudolfu Majsteru u Mariboru|
datum_rođenja = [[29. mart]]a [[1874]]. |
mjesto_rođenja = [[Kamnik]], {{flag|Austro-Ugarska}}, danas [[Slovenija]] |
datum_smrti = [[26. jul]]a [[1934]]. |
mjesto_smrti = [[Rakek]], {{flag|Kraljevina Jugoslavija}}, danas [[Slovenija]]
}}
'''Rudolf Majster''' ([[Kamnik]], [[29. mart]]a [[1874]] — [[Rakek]], [[26. jul]]a [[1934]]) bio je oficir u vojsci [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarske]], a zatim i [[Kraljevina SHS|Kraljevine SHS]], politički aktivista i pesnik, [[Slovenci|slovenačkog]] porekla. Svojim aktivnostima krajem i odmah posle završetka [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]] inicirao je, i presudno uticao, na događaje koji su odredili teritorijalni status grada [[Maribor]]a.
 
== Detinjstvo ==
Rođen je [[29. mart]]a [[1874]]. kao najmlađi od tri sina{{napomena|Najstariji brat Artur je rođen 1868, dok je Ernest rođen 1871. godine.}} majke Frančiške, rođene Tomšič, i oca Franca.<ref name="Kamnik">[http://castni.kamnik-perovo.si/maister/index.php -{Rudolf Maister — častni občan občine Kamnik}-] {{sl icon}}</ref><ref name="Hervardi">[http://www.hervardi.com/rudolf_maister.php -{Rudolf Maister — Znamenite osebnosti — Hervardi}-] {{sl}}</ref> Porodično poreklo po majci je iz [[Dolenjska|Dolenjske]], a po ocu iz [[Štajerska|Štajerske]].<ref name="Hervardi"/> Kada je imao tri godine umro mu je otac, posle čije smrti se o njemu brinuo stric Lovrenc, koji ga je i nadahnuo da se posveti vojničkom pozivu.<ref name="Hervardi"/> Osnovnu školu je pohađao najpre u Mengšu (1881—1883) pa u [[Kranj]]u (1883—1885).<ref name="Hervardi"/> U Kranju je upisao nižu gimnaziju koju je pohađao od 1885. do 1890. godine, dok je peti i šesti razred gimnazije pohađao 1890—1892. u [[Ljubljana|Ljubljani]], gde se preselio zajedno s porodicom.<ref name="Kamnik"/> Majsterova majka se u starijoj dobi preselila u [[Rakek]] kod sestre Matilde.<ref name="Hervardi"/>
 
== Vojno obrazovanje i služba ==
==== Vojno obrazovanje i služba pre Prvog svetskog rata ====
 
Usled nedostatka novčanih sredstava za daljnje školovanje, po savetu strica Lovrenca, po završetku šestog razreda gimnazije upisao je [[Domobranstvo|domobransku]] kadetsku školu u [[Beč]]u, koju je i završio [[1894]]. godine.<ref name="Kamnik"/><ref name="Hervardi"/> Vojni poziv mu je za samo dve godine školovanja obezbeđivao dobar životni standard, što je, u uslovima kada nije mogao da računa na materijalnu podršku strica Lovrenca u svom daljem školovanju, bio osnovni motiv za opredeljenje za vojni poziv. Po završetku kadetske škole (od 40 apolvenata je po uspehu bio na 11 mestu) u [[Beč]]u, 17. avgusta 1894. sa činom kadeta imenovan je vođom [[Četa|čete]] te je kao [[oficir]]ski pripravnik prvo služio u 25. domobranskoj [[Regimenta|regimenti]] u [[Ljubljana|Ljubljani]], a potom i u [[Celovec|Celovcu]].<ref name="Kamnik"/><ref name="Hervardi"/> Dana [[1. oktobar|1. oktobra]] [[1895]]. dobio je čin [[poručnik]]a.<ref name="Hervardi"/> Posle toga, školovao se u školi za pešadijske oficire u Ljubljani.<ref name="Kamnik"/><ref name="Hervardi"/>. Nastavlja sa vojnim obrazovanjem, te se 1903. doškolava u vojnoj streljačkoj školi u Bruku na Lajtahi. Dve godine posle oženio se Maricom Stergarjevom, s kojom je imao sva sina: Hrvoja i Boruta.{{napomena|Marica je poticala iz ugledne familije ljubljanskog lečnika. Njeno znanje francuskog jezika, je Majsteru vrlo dobro došlo kasnije, u komunikaciji s oficirima Antante u Mariboru.}}
 
Tokom 1907. godine u Gracu završava oficirsku školu i polaganjem ispita stiče uslov za unapređenje u čin kapetana. Po kazni 1. novembra 1908. biva premešten u Pržemisl u Galiciji, u 18. domobransku regimentu. Unapređen je u kapetana 1. maja 1910. i postavljen za komandanta 7. čete. U prvom kvartalu 1912. godine je postavljen za upravnika podoficirske škole. Tokom obuke na terenu oboleva od upale plućne maramice [http://www.dogaja.se/opis/rudolf_maister/16524] i do aprila 1913. godine se nalazi na bolovanju. Na lečenje je poslat u Dalmaciju a zatim i u okolinu Kaira u Egiptu. Po povratku sa bolovanja biva premešten u "crnu vojsku" koju praktično čine rezervisti, t.j. neprofesionalna mobilisana vojska. Majster biva imenovan za upravnika ispostave crne vojske u Celju 1. novembra 1913.
 
==== Vojna služba tokom Prvog svetskog rata ====
 
Tokom Prvog svetskog rata je bio oficir vojske Austro-Ugarske i nije direktno učestvovao u borbenim dejstvima. Iz Celja je Rudolf Majster premešten 7. decembra 1914. u 26. okružnu upravu crne vojske u Mariboru na mesto skladišnog referenta. Postavljen je za komandanta 26. okružne uprave crne vojske u Mariboru 21. juna 1916. odakle biva kazneno premešten 8. marta 1917. u 3. okružnu upravu crne vojske u Gracu. Navodni razlog za kaznenu prekomandu je prijava građana Maribora u kojoj oni navode da je Rudolf Majster viđen kako često posećuje slovenački Narodni Dom u Mariboru <ref name="kaznena prekomanda u Grac" <ref name="Hervardi"/>. Majster je prvo bio samo posavetovan o mogućim posledicama svojih postupaka, od strane posebne komisije koja je povodom prijave došla iz Graca. Ipak, zbog neslaganja nemaca iz Maribora, po zapovesti generala Martinija (Martiny) Rudolf Majster je prekomandovan u Grac. Na intervenciju slovenačkog poslanika u Beču, dr. Antona Korošeca, kazna mu se oprašta, i Majster je u Gracu unapređen u čin majora i posle tri meseca od odlaska prekomandovan u Maribor u kojem je 1. jula 1917. postavljen za komandanta 26. okružne uprave crne vojske. Na ovoj poziciji ostaje do kraja oktobra 1918. godine.
 
Krajem septembra 1918., u poslednjim danima Prvog svetskog rata se nalazio u činu majora u 26. streljačkoj diviziji u Mariboru, gradu koji se danas nalazi u sastavu Slovenije, u neposrednoj blizini granice sa Austrijom, tada u [[Donja Štajerska|Donjoj Štajerskoj]], regionu na jugu [[Štajerska|Štajerske]], pokrajine u sastavu Austrijskog dela [[Austro-Ugarska|Austrougarske monarhije ]].
 
==== Majsterova borba za severnu granicu ====
 
{{glavni članak|Majsterova borba za severnu granicu}}
U Kasarni u Mariborskom Melju 1. novembra 1918. počinje da formira dobrovoljačke odrede sastavljene od vojnika i oficira slovenačke nacionalnosti i stavlja ih pod svoju komandu. Tim činom praktično započinje ''Majsterova borba za severnu granicu'' buduće države.
 
U Službenim Novinama broj 1 objavljenim 14. decembra 1918. Vlada Kraljevine SHS objavljuje da dodeljuje Rudolfu Majsteru čin generala.
 
Od 1921. do 1923. je bio predsednik komisije za razgraničenje sa Italijom. Prisilno je penzionisan u činu generala divizije.
 
== Rudolf Majster i umetnost ==
 
Prve pesme objavljuje 1892. pod pseudonimom Vuk Slavič, što je verovatno posledica njegove želje da prevede svoje nemačko ime [[Rudolf]] (slavni vuk) na slovenački jezik.
Kasnije objavljuje dve knjige pesama, Poezije (1904) i Kitica mojih (1929)[http://castni.kamnik-perovo.si/maister/pesnik.php].
 
Majster je bio ljubitelj slikanja, a posebno se bavio slikanjem pejzaža. Najpoznatija slika mu je [[Bled]].
 
== Smrt ==
 
Na Uncu u blizini Rakeka je Majstera doživeo moždani udar od čije posledice umire 26. jula 1934. Posmrtnim ostatacima Rudolfa Majstera se, prilikom njihovog prevoza iz Unca u Maribor, u Ljubljani i Celju poklonio veliki broj ljudi. U Mariboru mu je bio spremljen mrtvački odar u zgradi magistrata gde su se od njega oprostile hiljade građana Maribora i okoline. Sahranjen je 28. jula 1934. na pobreškom groblju u Mariboru, gde se i danas nalazi njegov grob. Pogrebna povorka je išla od Glavnog trga, preko Starog mosta, Tržaške i Pobreške ulice do pobreškog groblja.
 
== Priznanja, odlikovanja i spomenici ==
 
[[Rudolf Majster]] je primio sledeća odlikovanja: -{[[Signum Laudis]]}- (u Austrougarskoj vojsci), [[Orden Belog Orla]] III reda sa mačevima (za učešće u Koruškoj ofanzivi 1919.), [[Karađorđeva zvezda|Karađorđevu zvezdu]] IV reda(za vojne zasluge), [[Orden Svetog Save]] I reda (za doprinos koji je ostvario u kulturi i književnosti) i Vojni krst za vojne i narodne zasluge (dodeljen od strane predsednika Čehoslovačke republike) [http://castni.kamnik-perovo.si/maister/index.php] .
 
Pored gore navedenih odlikovanja, Majster je primio čitav niz raznih priznanja pogotovo u vreme Kraljevine SHS. Proglašen je počasnim građaninom više opština u Sloveniji. Mnogobrojne ulice u Sloveniji nose njegovo ime, a u Mariboru jedan blok zgrada se u narodu popularno zove Maistrov blok jer je navodno on dao ga se izgradi. U [[Kamnik|Kamniku]] je kamnička gimnazija sa srednjom ekonomskom školom nazvana "Školski Centar Rudolf Majster". Na njegovoj rodnoj kući je postavljena spomen ploča 4. septembra 1938. U Kamniku je 25. oktobra 1970. na centralnom trgu otkriven spomenik Rudolfu Majsteru, delo vajara [[Anton Singulin|Antona Singulina]]. Datum rođenja Rudolfa Majstera se u Kamniku slavi kao opštinski praznik. Železnički most, obnovljen 29. marta 2001. koji se nalazi u produžetku Maistrove ulice, na ušću [[Kamnička Bistrica|Kamničke Bistrice]] i [[Nevljica|Nevljice]], je nazvan [[Maistrov most]]. U Sloveniji postoje i mnogobrojna udruženja pod nazivom [[Društvo Generala Maistra]].
 
== Napomene ==
{{napomene|2}}
 
== Reference ==
{{izvori|2}}
 
== Spoljašnje veze ==
{{commonscat|Rudolf Maister}}
* [http://www.rtvslo.si/kultura/razstave/kako-se-je-rudolf-maister-boril-za-severno-mejo/216513 -{MMC RTV SLO: Kako se je Rudolf Maister boril za severno mejo}-] {{sl}}
* [http://www.mladina.si/dnevnik/23-11-2005-danes_dan_rudolfa_maistra/ -{Mladina.si — Danes dan Rudolfa Maistra}-] {{sl}}
* [http://castni.kamnik-perovo.si/maister/index.php -{Rudolf Majster, počasni građanin opštine Kamnik}-] {{sl}}
 
{{DEFAULTSORT:Majster, Rudolf}}
 
[[Kategorija:Rođeni 1874.]]
[[Kategorija:Umrli 1934.]]
[[Kategorija:Slovenački političari]]
[[Kategorija:Slovenački pisci]]
[[Kategorija:Generali Vojske Kraljevine Jugoslavije]]
[[Kategorija:Istorija Slovenije]]
[[Kategorija:Stvaranje Kraljevine SHS]]
[[Kategorija:Slovenci]]
 
{{Link FA|sl}}
 
[[de:Rudolf Maister]]
[[en:Rudolf Maister]]
[[sl:Rudolf Maister]]
#REDIRECT [[:sr:Рудолф Мајстер]]