Manastir Lepavina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m →‎Izvori: bris. praznih stranica
Red 23:
 
Izuzetno teške trenutke je manastir proživio u vrijeme Drugog svjetskog rata. Odmah poslije okupacije bratstvo je uhićeno i odvedeno u logor. Jeromonah Joakim (Babić) je ubijen, a ostali su monasi prognani u Srbiju. 27. listopada 1943. manastir je bombardiran, manastirske su zgrade gotovo posve razrušene, a crkva i samostanska zgrada teško su oštećeni. Crkvena je oprema bila u cjelini uništena, ali je u dijelu samostanske zgrade koji je izbjegao rušenje ostao sačuvan dio manastirske knjižnice, koji su prisvojili unijatski svećenici.
 
 
== Poslije Drugog svjetskog rata ==
Linija 32 ⟶ 31:
 
Zahvaljujući požrtvovnom radu oca Gavrila (Vučkovića), duhovni život je u usponu: bratstvo broji nekoliko članova, izdaje se časopis "Put, Istina i Život", a manastir je omiljeno stjecište hodočasnika ne samo iz Hrvatske, nego iz cijele Europe, pa i šire. Posjećuju ga rijeke pravoslavnih i rimokatoličkih vjernika, kao i oni koji traže odgovore na neka duhovna pitanja ili pomoć u stisci. Lepavina služi mostom u novom dijalogu ljubavi između istočne i zapadne Crkve, stare razmirice se zaboravljaju, a uspostavlja se nova atmosfera međusobnog razumijevanja i istinskog dubljeg upoznavanja.
 
 
== Manastirske dragocjenosti ==
Linija 42 ⟶ 40:
Osobitu vrijednost predstavljaju stare rukopisne i tiskane knjige. Među najstarije spadaju dva četveroevanđelja iz 13. i 14. stoljeća, od kojih je jedno srpsko-raške, a drugo makedonske redakcije, oba s lijepim inicijalima. Budući da je Lepavina služila i kao osnovna škola za stjecanje pismenosti i osnovnih znanja, ovdje su pohranjivane i mnogobrojne pisane i kopirane knjige.
 
==Vanjske Poveznicepoveznice==
 
==Vanjske Poveznice==
 
* [http://manastir-lepavina.org Internetna stranica Manastira Lepavina]
* [http://www.manastir-lepavina.htnet.hr Starija internetna stranica Manastira Lepavina]
 
[[category:Pravoslavni manastiri]]
 
 
== Izvori ==
Linija 60 ⟶ 54:
* Roksandić, D. ''Srbi u Hrvatskoj: od 15. stoljeća do naših dana''. Zagreb: Vjesnik, 1991.
* ''Zbornik radova o povijesti i kulturi srpskog naroda u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj''. Zagreb: JAZU, Zavod za povijesne znanosti. 1988.
 
{{DEFAULTSORT:Lepavina}}
[[Kategorija:Srpski pravoslavni manastiri]]
[[Kategorija:Manastiri Mitropolije zagrebačke]]
[[Kategorija:Manastiri u Hrvatskoj]]
 
<!-- Internacionalni linkovi -->