Razlike između izmjena na stranici "Film u bunkeru"

Dodano 589 bajtova ,  prije 7 godina
nema sažetka uređivanja
(n/č)
 
'''Film u bunkeru''' je izraz kojim se opisuje [[film]] koji je dovršen, odnosno zadovoljava sve tehničke preduvjete za prikazivanje, ali koji nije dostupan javnosti zbog pravnih ili političkih razloga. Pod time se obično podrazumijevaju filmovi snimljeni u kinematografijama [[autoritarnost|autoritarnih]] ili [[totalitarizam|totalitarnih]] zemalja, a čiji ih režimi zabranjuju zbog navodne [[subverzija|subverzivnosti]] ili neusklađenosti sa službenom ideologijom; ponekad se to zna dogoditi i sa prikazanim, pa čak i prilično popularnim filmovima, ali koji su zbog novih političkih i drugih okolnosti postali "nepoćudni" ili publiku podsjećali na neke po vlast neugodne detalje (glavni glumac koji je pobjegao iz zemlje, slavljenje režimskog političara koji je u međuvremenu postao [[državni neprijatelj]] ili [[neosoba]] i sl.). Najčešće se pod time podrazumijeva praksa u [[SSSR|Sovjetskom Savezu]], odnosno zemljama nekadašnjeg [[Istočni blok|Istočnog bloka]]. Takvi filmovi su se povlačili iz distribucije, odnosno smještali u posebna, nepristupačna skladišta kolokvijalno nazvana "bunkeri". U njima su znali ostajati sve dok se političke okolnosti ne bi promijenile, odnosno film postao ponovno "podoban".
 
Slične situacije, s druge strane, se znaju dogoditi i u kinematografijama zapadnih zemalja, pri čemu motiv za stavljanje filmova u bunker može biti sudski spor oko autorskih ili distribucijskih prava, sadržaj koji je postao neprihvatljiv uslijed novih i strožih [[filmska cenzura|cenzorskih]] standarda (kao što je bio slučaj sa filmovima tzv. [[predkodovski Hollywood|predkodovskog Hollywooda]] 1930-ih, a nekada i iz želje samih tvoraca uvjerenih kako je riječ o ostvarenju ispod svih estetskih i umjetničkih standarda, a čije bi im prikazivanje nanijelo nepotrebnu sramotu.
 
Na prostoru bivše Jugoslavije su dva najpoznatija filma koja su završila u bunkeru ''[[Ciguli miguli]]'' iz 1952. godine (koji je odatle izašao 1977. godine) i ''[[WR: Misterije organizma]]'', koji je u bunkeru bio od 1971. do 1988.