Univerzitet u Novom Sadu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m redirect na sr.wiki
 
djelomično preuzeto sa srpske Wikipedije
Red 1:
'''Univerzitet u Novom Sadu''' je univerzitet smešten u [[Novi Sad|Novom Sadu]], glavnom gradu Autonomne pokrajine [[Vojvodina|Vojvodine]] i drugom po veličini gradu u [[Srbija|Srbiji]]. Osnovan je [[28. jun]]a [[1960]]. Danas se sastoji iz 14 fakulteta smeštenih u četiri velika grada Autonomne pokrajine Vojvodine: [[Novi Sad|Novom Sadu]], [[Subotica|Subotici]], [[Zrenjanin]]u i [[Sombor]]u. Univerzitet u Novom sadu je drugi po veličini među šest državnih univerziteta u Srbiji.
#REDIRECT [[:sr:Univerzitet u Novom Sadu]]
 
==Osnivanje Univerziteta==
 
Univerzitet u Novom Sadu je osnovan 28. juna 1960. godine i obuhvata fakultete koji su locirani u četiri grada AP Vojvodine: [[Novi Sad]], [[Subotica]], [[Zrenjanin]], [[Sombor]].
Univerzitet čine, po redosledu osnivanja, sledeći fakulteti:
* [[Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Filozofski fakulet]] (1954. godine)
* [[Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Poljoprivedni fakultet]] (1954. godine)
* [[Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Pravni fakultet]] (1959. godine)
* [[Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Tehnološki fakultet]] (1959. godine)
* [[Ekonomski fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Ekonomski fakultet]] (1960. godine) - Sedište je u Subotici
* [[Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu|Fakultet tehničkih nauka]] (1960. godine)
* [[Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Medicinski fakultet]] (1960. godine)
* [[Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Prirodno-matematički fakultet]] (1969. godine)
* [[Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu|Akademija umetnosti]] (1974. godine)
* [[Građevinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Građevinski fakultet]] (1974. godine) - Sedište je u Subotici
* [[Tehnički fakultet Mihajlo Pupin]] (1974. godine) - Sedište je u Zrenjaninu
* [[Fakultet fizičke kulture Univerziteta u Novom Sadu|Fakultet fizičke kulture]] (1974. godine)
* [[Pedagoški fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Pedagoški fakultet]] (1993. godine, do 2006. zvao se Učiteljski fakultet) - Sedište je u Somboru
* [[Učiteljski fakultet Univerziteta u Novom Sadu|Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku]] (2006. godine) - Sedište je u Subotici
 
==Sedište Univerziteta==
{{Poseban članak|Univerzitetski kampus u Novom Sadu}}
Univerzitet se nalazi u univerzitetskom kampusu, površine 259,807 -{m}-², na levoj obali [[Dunav]]a, u neposrednoj blizini centra grada Novog Sada. Pored administrativne zgrade Univerziteta, u univerzitetskom kampusu nalaze se fakulteti, studenski centar sa dva studentska doma i centralnim studenskim restoranom, hotel sa apartmanima za privremeni smeštaj mladih nastavnika i saradnika, Zavod za zaštitu zdravlja studenata, sportsko – rekreativni sadržaj i mnoge naučne, stručne, kulturne, inofrmativne, sportske i slične studenske organizacije, kao i veoma lep studentski trg.
 
Od 14 fakulteta koji čine Univerzitet u Novom Sadu, 9 fakulteta ima sedište u Novom Sadu, od kojih je 7 smešteno u univerzitetskom parku: Filozofski, Poljoprivredni, Tehnološki, Pravni, Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički i Fakultet za fizičku kulturu, dok se Medicinski fakultet nalazi u krugu Kliničkog centra, a Akademija umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
U sastavu Univerziteta su i 5 fakulteta koji nemaju sedište u Novom Sadu: Ekonomski, Građevinski fakultet i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku imaju sedište u Subotici, Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, a Pedagoški fakultet u Somboru.
 
==Organizacija Univerziteta i upravljanje==
 
Pored fakulteta koji su u sastavu Univerziteta, strukturu unutrašnje organizacije Univerziteta čine:
1) Rektorat
2) Sekretarijat
3) Asocijacija centara za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije i razvojna istraživanja za potrebe privrede - ACIMSI
4) Centralna biblioteka
5) Akademska računarska mreža - ARMUNS.
 
Organi upravljanja na Univerzitetu su rektor i Savet Univerziteta. Stručni organ Univerziteta je Nastavno-naučno veće. Pomoćni organi Nastavno-naučnog veća su: Savet eksperata za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije, stručna veća univerzitetskih centara, komisije i odbori za pojedina pitanja nastave i naučnog rada.
Rektoru u radu pomažu prorektori i generalni sekretar Univerziteta.
Radi razmatranja i zauzimanja stavova o pitanjima iz svog delokruga, kao i radi ostvarivanja međusobne saradnje, koordinacije i usklađivanja rada fakulteta, rektor formira Kolegijum Univerziteta kao savetodavno telo. Kolegijum čine rektor, prorektori, generalni sekretar i dekani svih fakulteta koji čine Univerzitet.
Stručne poslove Univerziteta i zajedničke stručne poslove za Univerzitet i fakultete obavljaju zaposleni u Sekretarijatu Univerziteta.
 
U okviru Univerziteta organizovani su: Asocijacija centara za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije i istraživanja, Univerzitetski centri za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije i istraživanja, Centralna biblioteka i Akademska računarska mreža Univerziteta.
 
 
==Nastavnici, saradnici i istraživači==
Nastavu na Univerzitetu i fakultetima izvode nastavnici i saradnici izabrani u zvanja utvrđena zakonom. Naučnu i umetničku delatnost obavljaju istraživači izabrani u istraživačka i naučna zvanja koja su utvrđena zakonom i umetnički saradnici. Na Univerzitetu se stiče specijalizacija, magistratura i doktorat nauka iz interdisciplinarnih i multidisciplinarnih naučnih oblasti i dodeljuje počasni doktorat nauka. Rektor Univerziteta promoviše doktore nauka koji su doktorat stekli na Univerzitetu i fakultetima. Posebnu pažnju Univerzitet posvećuje nastavnom i naučnom podmladku. Da bi stvorio što bolje uslove za rad i razvoj, Univerzitet obezbeđuje privremeni smeštaj za oko 150 mladih nastavno-naučnih radnika sa porodicima u dva namenski izgrađena objekta.
 
Univerzitet u Novom Sadu je obrazovna, naučna i umetnička ustanova. Osnivač Univerziteta je Republika Srbija. Univerzitet posluje sredstvima u državnoj svojini. Delatnost, organizacija i upravljanje, kao i način finansiranja Univerziteta uređeni su Statutom Univerziteta u skladu sa zakonom. Univerzitet i fakulteti u njegovom sastavu imaju obrazovnu i naučnu autonomiju.
 
==Spoljašnje veze==
* [http://www.uns.ac.rs/ Vebsajt Univerziteta u Novom Sadu]
* [http://www.mps.sr.gov.yu/ Ministarstvo prosete i sporta]
* [http://www.gradnovisad.org.yu/ Zvanični vebsajt Novog Sada]
 
#REDIRECT [[:sr:{{Univerzitet u Novom Sadu]]}}
{{Univerziteti u Srbiji}}
{{Commonscat|University of Novi Sad}}
 
[[Kategorija:Novi Sad]]
[[Kategorija:Univerzitet u Novom Sadu|Novi Sad]]
 
[[de:Universität Novi Sad]]
[[en:University of Novi Sad]]
[[no:Universitetet i Novi Sad]]
[[pl:Uniwersytet w Nowym Sadzie]]
[[ru:Нови-Садский университет]]
[[sl:Univerza v Novem Sadu]]
[[sr:Универзитет у Новом Саду]]