Uglara (Gračanica) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 25:
Подаци из [[1933]]<ref> Подаци: "Насеља" књ.39 (др. А. Урошевић: Косово </ref>
 
* Ракићи ((22 k., Св. Стефан). Доселили се у другој половини 18. века из околине Берана у Црној Гори, одакле су избегли од "крви". Појасеви у [[1933]], од досељења: Рака, Милош, Никола, Дена, Сима (70 г.).
* Димирчићи (3 k., Св. Никола). Доселили се од Куманова у Старој Србији кад и Ракићи, те неки сматрају Ракиће, а неки њих за најстарије досељенике и осниваче (обнављаче) села.
 
* Бугарчићи (3 k., Св. Никола), Досељени из Бугарске после горњих родова.
 
* Перелићи (2 k., Св. Никола). Једна кућа овог рода се преселила из М. Слатине око [[1830]] год, а једна из Г. Брњице [[1895]]. Старина им је у Малој Слатини.
 
* Ђокићи (2 k., Св. Ђорђе Алимпије). Пресељени из Бабиног Моста ка својим ујацима после Перелића. Старина им је у Каладури (Косаница).
 
* Дробњаци (5 k., Ђурђевдан: славе и Св. Илију, али им је Ђурђевдан старија слава). Досељени почетком 19. века из племе Дробњак у (Старој Херцеговини) у Стари Колашин одакле прешли у Славковце (код Вучитрна), па доцније у Добри Дуб, одакле се преселили у Угљаре око [[1880]] године, због заваде са Албанцима.
 
* Гашани (2 k., Св. Петка). Пресељени из Црквене Водице око [[1880]] године. Потичу од истоименог рода у Златару, [[општина Урошевац]]. Старином су из нишког краја са југа Србије.
 
* Шопци (6 k., Св. Арханђео). Старина им је у Мужичану, [[општина Штимље]]. У Угљаре се преселили из Чаглавице око [[1890]] године.
 
* Пршендић (1 k., Св. Никола). „Доведен“ (дошао као пасторак) из истоименог рода у Ливађу. Старином је из Сушице.
 
* Сиринићани (2 k., Св. Петка). Доселили се из [[Штрпце|Штрпца]] (Сиринић), па су их, „да се као сиротиња не потуцају“, Угљарчани узели к себи на чифлик. Ови потичу од рода Кецића у Штрпцу. Старином су из околине Пећи у Метохији.
 
* Денићи (2 k., Ђурђиц). Пресељени из Кузмина. Потичу од рода Митровића у Доњој Брњици, чија је старина у вучитрнском крају.
 
* Дурсунчић (1 k., Ђурђиц). Пресељени из рода Сојеваца (Дурсунчића у Скуланову) [[1923]] године. Старина им је у Сојеву, [[општина Урошевац]].
 
== Reference ==