Školski predmeti u Hogwartsu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
Škola vještičarenja i čarobnjaštva u [[Hogwarts]]u je imaginarna škola koja je glavno mjesto radnje romana o [[Harry Potter|Harry Potteru]]u autorice [[J. K. Rowling]]. U školi je zaposlena nekolicina učitelja (profesora), koji su se usavršili za određene predmete. Neki su predmeti obvezni, a neki izborni. Učenici su obavezni na kraju druge godine izabrati još najmanje dva predmeta koja će slušati na trećoj godini. Nakon [[Hogwarts#Ocjenjivanje|Č.A.S.]]-ova, koje pišu na kraju pete godine, učenici biraju koje će predmete nastaviti slušati za ispite iz [[Hogwarts#Ocjenjivanje|O.Č.I.]]-ju na šestoj i sedmoj godini.
 
{{spoiler}}
Red 9:
 
=== Odbrana od mračnih sila ===
==== Popis profesora ''Odbrane'' ====
* [[Manje važni profesori u Hogwartsu|Galatea Merrythought]]
:Bila je zaposlena u školi pedeset godina prije početka radnje romana o Harryju Potteru. [[Lord Voldemort]] je neuspješno pokušao dobiti posao nakon njezinog odlaska u mirovinu.
 
* [[Profesor Quirrell|Quirinus Quirrell]] ([[Harry Potter i Kamen mudraca]])
:Quirrell je godinu prije početka Harryjevog školovanja u Hogwartsu uzeo slobodnu godinu kako bi putovao Europom. Učenici ga nisu poštivali. Umro je na kraju školske godine od posljedica "nošenja" Voldemortove duše u svojem tijelu.
 
* [[Gilderoy Lockhart]] ([[Harry Potter i Odaja tajni]])
:Lockhartova je 'karijera' profesora Odbrane od mračnih sila završila kad se na njega odbila čarolija brisanja pamćenja. Prevezen je u [[Bolnica Svetog Munga za magične ozlijede i bolesti|Bolnicu svetog Munga za magične ozljede i bolesti]] zbog amnezije. Mnogi su učenici i djelatnici škole bili sretni zbog njegovog odlaska.
 
* [[Remus Lupin]] ([[Harry Potter i zatočenik Azkabana]])
:Lupin je dao otkaz kad se saznalo da je [[vukodlak]]. [[Severus Snape]] je zamijenio Lupina tokom barem jednog predavanja te školske godine (zbog punog mjeseca). Za otkaz se zapravo odlučio kad ga je Snape razotkrio kao vukodlaka pred školom, ali i pred roditeljima učenika. Jedan od boljih profesora ''Odbrane''.
* [[Alastor Moody]] ([[Harry Potter i Plameni pehar]])
:Otkriveno je da je zapravo Barty Crouch ml. oteo pravog Moodya te je koristio višesokovni napitak kako bi izgledao kao on.
 
* [[Dolores Umbridge]] ([[Harry Potter i Red feniksa]])
:Harry Potter je tokom Umbridgičine 'vladavine' održavao tajnu nastavu Odbrane od mračnih sila zato što je Umbridgeova inzistirala na tome da podučava samo teoriju. Strogo je kažnjavala Harryja tokom školske godine, a na kratko je vrijeme preuzela i vođenje škole od Dumbledorea. Otpuštena je nakon što je [[Lord Voldemort|Voldemortov]] napad u [[Ministarstvo magije|Ministarstvu Magije]] pokazao da je potrebno praktično znanje Odbrane od mračnih sila.
 
* [[Severus Snape]] ([[Harry Potter i Princ miješane krvi]])
:Snape je preuzeo mjesto učitelja odbrane od mračnih sila, a na mjestu učitelja čarobnih napitaka ga je zamijenio [[Horace Slughorn]]. Pobjegao je iz škole nakon bitke u Hogwartsu.
 
Red 40:
Obavezni predmet od prvog do petog razreda, a kasnije izborni.
 
=== [[Astronomija]] ===
U Hogwartsu se astronomija više bavi nomenklaturom što je čini sličnijom [[Astrologija|astrologiji]]. Učenici moraju učiti imena zvijezda i planeta, ali i njihove položaje i kretanja. Predavanja iz Astronomije se održavaju na najvišem tornju dvorca svake srijede i uključuju promatranje neba [[teleskop]]om (svaki učenik mora posjedovati vlastiti teleskop). Astronomija je obavezan predmet od prve do pete godine školovanja u Hogwartsu. Nakon toga polažu se ČAS-ovi i ako učenik dobije potrebnu ocjenu može nastaviti pohađati predmet.
 
Red 70:
Većim dijelom teoretski predmet koji proučava zapise pisane runama i jezike magije.
Za sada znamo samo dvije riječi i njihove prijevode koje je [[Hermione Granger]] naučila na satu:
* ehwaz, znači "partnerstvo"
* eihwaz, znači "odbrana"
 
Hermione je te dvije riječi zamijenila na ispitu iz ČAS-a.
Red 87:
Između Harryjeve druge i treće godine učitelj Skrbi za magična stvorenja, [[Manje važni profesori u Hogwartsu#Profesor Kettleburn|profesor Kettleburn]], je otišao u mirovinu, a na mjestu predavača ga je zamijenio [[Rubeus Hagrid]]. tokom Hagridova dva duža izbivanja zamijenila ga je [[Manje važni profesori u Hogwartsu#Profesorica Grubbly-Plank|profesorica Grubly-Plank]]. Na predavanjima se uči o Hipogrifima, Šnjofavcima, Testralima i Praskavim repanima.
 
== Oklumencija ==
:''Glavni članak:[[Oklumencija]]''
 
Red 102:
Aparacija je umjetnost magičnog nestajanja s jednog mjesta i pojavljivanja na drugom mjestu. Za aparatiranje je potrebna dozvola koja se može legalno steći sa 17 godina. Aparacija je opasna ako se nepravilno izvodi: dijelovi tijela se mogu odvojiti, a ta se neugodna nuspojava naziva "cijepanje". Tako je [[Ron Weasley]] pao na prvom ispitu iz aparacije zato što je iza sebe ostavio pola obrve. Ozbiljniji se incident dogodio još na vježbama kad se [[Susan Bones]] rascijepila, ostavljajući iza sebe nogu, koju joj je na svu sreću brzo "pričvrstilo" školsko osoblje.
 
Učenici koji imaju 17 godina ili će početka sljedeće školske godine navršiti 17 godina mogu krenuti na tečaj aparacije koji traje 12 tjedana i započinje nakon Božićnih praznika. Aparaciju predaje [[Manje važni profesori u Hogwartsu#Wilkie Twycross|Wilkie Twycross]], učitelj kojeg je odobrilo Ministarstvo.
 
[[Kategorija:Hogwarts]]