Zločin protiv mira – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: cs:Zločin proti míru
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''Zločini protiv mira''', poznati pod terminom '''agresija''', predstavljaju jedno od četiri [[krivično delo|krivična dela]] za koje se sudilo [[nacizam|nacističkim]] zvaničnicima u [[Nirnberška suđenja|NirnbergNirnbergu]]u, posle [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]]. Ovi zločini će, preko [[Nirnberški principi|Nirnberških principa]], postati jedno od krivičnih dela na kojima se bazira današnje [[međunarodno krivično pravo]].
 
== Istorijat ==
 
Zločini proitiv mira prvi put su određeni u članu 6. [[Londonski sporazum o Međunarodnom vojnom tribunalu|Statuta Međunarodnog vojnog tribunala u Nirnbergu]] kao:
Red 13:
Za zločine protiv mira bio je nadležan i [[Tokijski tribunal]], i otada niko nije bio osuđen za neko krivično delo protiv mira.
 
== Definicija agresije Ujedinjenih nacija ==
 
Regulisanju ove oblasti svoj doprinos dale su Ujedinjene nacije i preko Rezolucije [[Generalna skupština UN|Generalne skupštine]] broj 3314 iz [[1974]]. godine. Prema ovoj rezoluciji "prvootpočinjanje upotrebe oružane sile od jedne države protivno Povelji predstavlja prima facie dokaz izvršenja akta agresije".
Red 27:
[[SB UN]] može odlučiti i da drugi akti predstavljaju agresiju. Rezolucijom se dalje naglašava da nikakvi razlozi bilo koje prirode ne mogu služiti kao opravdanje za agresiju, te da agresija povlači međunarodnu odgovornost, a da [[agresorski rat]] predstavlja zločin protiv međunarodnog mira.
 
== Zločini protiv mira u Rimskom statutu ==
 
[[Rimski statut]] [[Međunarodni krivični sud|Međunarodnog krivičnog suda]] predviđa da je ovaj sud odgovoran za ove zločine ali uslovno. To znači da će sud u praksi postati nadležan tek kada se Statut dopuni određivanjem pojma agresije i utvrde i drugi uslovi pod kojima će sud biti nadležan za ovo krivično delo. Nije jasno zašto Sud nije prihvatio definiciju agresije iz Rezolucije 3314 UN.
 
== Zločini protiv mira u pravu Srbije ==
 
[[Krivični zakonik Srbije]] u članu 386. predviđa postojanje krivičnog dela agresivnog rata. Prema ovom članu:
Red 39:
2) Ko naredi vođenje agresivnog rata, kazniće se [[zatvor]]om najmanje deset godina ili zatvorom od trideset do četrdeset godina.
 
== Reference ==
 
* Stojanović Zoran, ''Međunarodno krivično pravo'', Beograd, 2006. ISBN 86-86223-03-6