Razlike između izmjena na stranici "Winnetou"

Dodano 15 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
(preuzeto sa hr.wiki i sr.wiki)
 
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
== Radnja romana o Winnetouu ==
Radnja se odvija na [[Divlji zapad|Divljem zapadu]]; pripovijeda je [[njemačka|njemački]] pripovjedač po imenu "Charley" (Karl May), koji kasnije, zbog svoje snage dobiva nadimak [[Old Shatterhand]]. Karl je na početku zaposlen kao nastavnik u gradu [[St. Louis, Missouri|St. LouisLouisu]]u, gdje se sastaje s proizvođačem oružja Mr. Henryjem. Nakon što Mr. Henry vidi Karlove vještine s oružjem, zaposli ga kao [[geodet]]a za mjerenje trase [[željeznica|željeznice]].
[[Datoteka:Plate to commemorate filming Winnetou in Canyon Zrmanja River.jpg|mini|lijevo|Tabla u spomen snimanja filma Winnetou u kanjonu rijeke [[Zrmanja|Zrmanje]].]]
Budući da se [[željeznička pruga]] nalazi na indijanskom teritoriju plemena Apača, Karl doživljava indijanski napad, u kojem su ubijeni gotovo svi geodeti, a preživljava tek četiri lika: Sam Hawkens, Dick Stone, Will Parker i Old Shatterhand.
== Filmski serijal ==
Snimljeno je deset filmova o Winnetouu od 1962. do 1968. godine. Snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom [[Jadran film]]om, u divljini nedirnute hrvatske prirode: Nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera i Krka, Velebit, kanjon Zrmanje i Vrlika i drugdje.
* Blago srebrnog jezera, 1962.
* Winnetou 1, 1963.
* Old Shatterhand, 1964.
* Winnetou 2, 1964.
* Winnetou među jastrebovima, 1964.
* Winnetou: Kralj petroleja, 1965.
* Winnetou 3, 1965.
* Old Surehand, 1965.
* Winnetou i Apanači / Mješanke, 1966.
* Winnetou i njegov prijatelj Old Firehand, 1966.
* Winnetou u Dolini smrti, 1968.
 
1998. je snimljen Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih.
 
== Izvori ==
* [http://www.glas-slavonije.hr/198986/9/Nijemci-su-cak-deset-filmova-o-Winnetouu-snimili-u-Hrvatskoj Nijemci su čak deset filmova o Winnetouu snimili u Hrvatskoj]
* IMDB
* mojtv.hr
* [http://www.filmski-programi.hr/tekst.php?id=358 Filmski-programi] WINNETOU – njemački vesterni
 
[[Kategorija:Književni likovi]]