Razlike između izmjena na stranici "William II od Engleske"

m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: migracija 56 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q102005 na Wikidati)
m (robot kozmetičke promjene)
Najstariji sin Vilijama Osvajača [[Robert III Normandijski]] pobunio se [[1077]]. protiv oca, nakon šale koju su mu priredila mlađa braća Vilijam Riđi i [[Henri I]]. Robert je sa saveznicima zauzeo i [[Ruan]]. Tokom [[1079]]. u jednoj je bici Robert ranio svog oca Vilijama Osvajača. Iako su se kasnije pomirili, Vilijam Osvajač daje Endlesku Vilijamu Riđem, a Normandiju Robertu.
 
Podela zemalja [[Vilijam I|Vilijama Osvajača]] na dva dela stvorila je veliku dilemu za plemstvo i u Engleskoj i u Normandiji. Plemstvo se bojalo da ne može zadovoljiti oba moguća gospodara. Mnogi su imali posede i u Engleskoj i u Normandiji. Jedino rešenje su videli u jednom vladaru. Zbog toga su se pobunili [[1088]]. protiv Vilijama Riđeg, a u korist njegova brata Roberta III Normandijskog. Robert nije došao u Englesku, da sakupi pristalice, pa je Vilijam Riđi uspeo da pridobije plemstvo Engleske i srebrom i raznim obećanjima. Vilijam Riđi je time skršio pobunu u Engleskoj, a [[1190]]. je izvršio invaziju Normandije, pobedio Roberta i prisilio ga da preda deo poseda. Braća su se pomirila i Vilijam je odlučio da pomogne bratu da vrati posede, koje je izgubio u Francuskoj.
 
Normanske institucije su se pokazale dosta efikasne. Evropom toga doba započinjala je [[borba za investituru]]. I u Normandiji i u Engleskoj biskupi su bili kraljevi feudalni obveznici, tako da niko nije uopšte postavljao pitanje kraljevog prava postavljanja biskupa. Anglo-normanske institucije postižu efikasnost, kojoj nije bilo premca u čitavoj Evropi, a kraljeva vlast se proteže i do lokalnog nivoa.
{{niz
|pre=[[Vilijam I|Vilijam I Osvajač]]
|spisak=[[Spisak kraljeva Engleske|Engleski kraljevi]] <br />([[1087]] — [[1100]])
|posle=[[Henri I]]
}}