Vlast: Razlika između izmjena

Dodano 10 bajtova ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-[[Category: +[[Kategorija:))
m (robot kozmetičke promjene)
 
== Podjela vlasti ==
=== Prema obliku vladavine ===
 
U ovom obliku vlasti gledaju se osobine koje imaju nosioci vlasti, načinu dolaska na vlast te prema odnosu vlasti i vladara prema građanima. U ovu podjelu spada: [[monarhija]], [[diktatura]], [[republika]] i [[hilafet]].
 
=== Prema društvenom uređenju ===
 
Ovdje se radi o karakteru unutrašnje strukture države i o tome da li su unutrašnji mehanizmi jednostavni ili složeni. Razlikujemo [[jednostavne države]] i [[složene države]].
 
=== Prema tipu političkog sistema ===
 
Ovdje se radi o poziciji stanovništva prema državnoj vlasti. U ovu podjelu spadaju: [[autokratija]], [[oligarhija]], [[demokratija]] i [[surakratija]].
 
=== Prema stepenu centralizacije ===
 
Ova podjela se bavi odnosom centralnih i lokalnih organa. U centralističkim državama lokalni organi imaju malu samostalnost (u unitarnim državama koje nisu sastavljene od saveznih država- [[glavni grad]] poseduje sve institucije). U decentraliziranim državama lokalni organi imaju samostalnost. Danas ne postoji isključivo jedna ili druga varijanta već u državama susrećemo i jedne i druge elemente.
'''Sprovođenje zakona'''
 
Vlade koriste razne metode da održe [[red]] i [[mir]], kao što su [[policija]] i [[vojska]] (pogotovo u [[despotizam|despotizmu]] i [[policijske države|policijskim državama]]), dogovori sa drugim državama, i održavanje podrške u državi. Tipične metode održavanja podrške i legitimiteta su izgradnja infrastrukture za [[sudska vlast|sudstvo]], administraciju, [[transport]], socijalnu pomoć i druge. Različite političke ideologije imaju različite ideje o tome šta vlada može a šta ne može činiti.
'''Niže jedinice vlasti'''
 
Različite forme vlade i vlasti su bile predložene i prihvaćene. Vlada u razvijenim zemljama će sigurno imati neke niže organizacije kao što su službe, biroi, ministarstva, agencije, koje će voditi politički izabrani funkcioneri, često zvani ministri ili sekretari.
Ministri mogu biti i savetnici, ali u praksi i oni lično imaju jedan nivo moći koji mogu direktno ispoljiti. U modernim demokratijama, izabrano [[zakonodavna vlast|zakonodavstvo]] ima moč da raspusti vladu, iako državni poglavar generalno ima opseg da izabere novu vladu. u takvim državama, moguće je smeniti i poglavara države. U [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenim Američkim Državama]] postoji proces [[impičment]]a sa kojim se može smeniti predsednik ([[Ričard Nikson]] je trebao biti smenjen na takav način ali je dao ostavku pre toga).
 
== Vidi još ==
 
* [[Sociologija]]
* [[Filozofija]]
* [[Moć]]
 
[[Kategorija:Politika]]
20.730.146

izmjena