Razlike između izmjena na stranici "Vedizam"

Dodano 8 bajtova ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:))
m (robot kozmetičke promjene)
Vedizam ([[sanskrit|sanskrt]]: ''veda'' - znanje; vedizam - religija veda) je stara religija koja je postojala 2000 god. pre Hrista. Ispovedali su je preci arijskog naroda.
 
== Svete knjige ==
[[Vede]] - svete indijske molitvene knjige; dele se na 4 grupe: 1. [[Rigveda]]; 2. [[Yajurveda|Jadžurveda]]; 3.[[Samaveda]]; 4.[[Ahtarveda]] (ahtar=vrač).
 
== Glavna božanstva ==
Glavna božanstva Vedizma su: [[Varuna]] (nebo), i njenih šestoro braće - [[Mitra]], [[Bhaga]] (bog), [[Agni]] (Ignis), [[Indra]] (pije do pijanstva napitak [[Soma]], koji se izliva na žrtvu).
 
== Obredi ==
Kod Vedizma nije bilo hramova i vračeva, žrtvu je prinosio otac na [[oltar]], postavljen na uzvišenom mestu. Kao žrtvu prinosili hleb, kravlje maslo i Somu, u svečanim prilikama - konja.
 
== Značaj ==
Vedizam je važan za razumevanje religije Grka, Rimljana, Kelta, Slovena, bramanizma, budizma. Vedizam je [[Politeizam|politeistička]] religija, mada se u mnogim himnama oseća težnja ka [[Monoteizam|monoteizmu]]. Uzvišene misli i primitivno [[sujeverje]], pohvala prirodi i duboko ubeđenje da je život jedno stradanje, kao i molbe za izbavljenje - glavne su odlike Vedizma.