Razlike između izmjena na stranici "Vapnena voda"

Dodano 7 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (robot kozmetičke promjene)
'''Krečna voda''' je ime za [[Zasićenost (hemija)|zasićeni]] [[otopine|rastvor]] [[kalcijum hidroksid]]a. Termin se odnosi na mineral [[vapno|kreča]]. Njegova hemijska formula je Ca(OH)<sub>2</sub>. Ovaj hidroksid je slabo rastvoran, i.e. ca. 1.5 g / l na 25 &nbsp;°C,<ref>Solubility of Inorganic and Metalorganic Compounds - A Compilation of Solubility Data from the Periodical Literature, A. Seidell, W. F. Linke, Van Nostrand (Publisher), 1953</ref> tako da nema vidne razlike između krečne i čiste vode. Alternativno, posmatrač može da primeti blag miris zemlje. Ona se jasno razlikuje po alkalnom ukusu kalcijum hidroksida. Kad je izložena [[ugljen-dioksid|ugljen dioksidu]], krečna voda se pretvara u mlečni rastvor.
 
Dok je ''krečna voda'' proziran rastvor, ''krečno mleko'' je suspenzija čestica kalcijum hidroksida u vodi. Te čestice mu daju mlečni izgled. Krečno mleko se proizvodi reagovanjem kalcijum oksida sa viškom vode, obično 4 do 8 puta većom količinom vode od količine CaO. Reakcija vode i kalcijum oksida se naziva ''gašenjem kreča''. Kalcijum oksid se konvertuje u hidroksid prema sledećoj reakciji:
''Krečno mleko'' je alkalno sa [[PH vrednost|pH]] vrednošću od 12.3. Ono se koristi u hemijskoj industriji kao neutrališući agens u tretmanu otpadnih voda. Mada ono ime mnoštvo drugih primena, ono je najbolje poznato po svojoj (istorijskoj) primeni kao bele boja.
 
== Reference ==
{{reflist|2}}
{{-}}