Ilirski pokret – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: hr:Ilirski pokret
Nema sažetka izmjene
Red 2:
 
'''Ilirski pokret''' naziv je za politički pokret koji se razvijao među južnim Slovenima [[Austrijsko carstvo|Austrijskog carstva]], a kao svoj cilj imao je kulturno i političko jedinstvo svih „Ilira“, to jest [[južni Slaveni|južnih Slavena]]. Pokret je trajao od [[1830.]] do [[1843.]] a svoj najveći procvat je doživeo u [[Hrvatska|Hrvatskoj]].
 
U vreme ilirskog pokreta se javljaju ideje o stvaranju zajedničkog književnog jezika, koji se u to vreme uglavnom nazivao ilirskim. [[Vuk Karadžić]] i ilirci su nastojali da ostvare potpuno jedinstvo [[Srpskohrvatski jezik|zajedničkog jezika]] i pravopisa.
 
==Glavne odrednice pokreta==
Linija 18 ⟶ 20:
 
==Ilirski pokret među Srbima==
 
Među [[Srbi]]ma ilirski pokret nije doživio veći uspjeh. Premda su nakon zabrane ilirskoga imena ilirci počeli objavljivati list „Branislav“ u [[Beograd]]u ([[1844.]]), srpski intelektualci ne pokazuju interes za ilirske ideje. [[Kneževina Srbija]] sve se više osamostaljivala, pa su se i vođe srpskoga naroda u Habsburškoj Monarhiji sve više okretali prema Beogradu.
Među [[Srbi]]ma ilirski pokret nije doživio veći uspjeh. Od srpskih pisaca su sa ilircima uglavnom surađivali [[Vuk Karadžić]], [[Đuro Daničić]] i drugi. Vuk i ilirci su nastojali da ostvare potpuno jedinstvo jezika i pravopisa. Vuk Karadžić je [[1845]]. formulisao taj ideal ovako:
 
{{citat|Mi svi valja da se trudimo, dotle da dotjeramo, da nam jezik u knjigama bude tako jednak, da se svaka knjiga može od slova do slova preštampati od Latinskijeh slova Slavenskima i od Slavenskijeh Latinskima, pa ćemo onda (i samo onda) biti jedan narod i imati jednu književnost...<ref>[http://kovceg.tripod.com/bkd_inerpretacija.htm Pavle Ivić: O BEČKOM KNJIŽEVNOM DOGOVORU]</ref>|[[Vuk Karadžić]]}}
 
Među [[Srbi]]ma ilirski pokret nije doživio veći uspjeh. Premda su nakon zabrane ilirskoga imena ilirci počeli objavljivati list „Branislav“ u [[Beograd]]u ([[1844.]]), srpskisrbijanski intelektualci ne pokazuju interes za ilirske ideje. [[Kneževina Srbija]] sve se više osamostaljivala, pa su se i vođe srpskoga naroda u Habsburškoj Monarhiji sve više okretali prema Beogradu.
 
==Literatura==
Linija 24 ⟶ 31:
* Šidak, Jaroslav et al. ''Hrvatski narodni preporod - ilirski pokret''. 2. izd., Zagreb 1990.
* ''Ilustrirana zgodovina Slovencev'', Ljubljana 2000.
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
== Vidi još ==