Vajrayana – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 1:
{{budizam}}
'''Vađrajana''' ("dijamantsko vozilo") ili '''tantrički budizam''' je ogranak budizma koji se pojavio u [[Indija|Indiji]] u 6. i 7. veku. Razvijao se pod uticajem uticajem hinduizma, što se ogleda u služenju božanstvima i upotrebi složenih rituala. U [[11. vijek|11. veku]] je vađrajana postala sasvim ustaljena na [[Tibet]]u, gde je prolazila kroz dalji razvoj.
 
Naziv “dijamantski put” se navodno odnosi na “nesalomivu” logiku koju vađnajanisti koriste da opravdaju i odbrane svoje učenje. Vađrajana se više oslanja na tantričku literaturu nego na tradicionalne budističke spise, pa je zbog toga takođe poznata i pod imenom '''tantrajana'''. Vađnajana danas preovlađuje u [[Mongolija|Mongoliji]], [[Tibet]]u, Ladaku, [[Nepal]]u, [[Butan]]u i među Tibetancima koji žive u Indiji.
Red 6:
Suštinu vađrajane predstavljaju simbolička upotreba zamišljenih božanskih oblika ([[mandala]]), koji u isto vreme predstavljaju pet sastojaka (''[[skandhi]]'') ljudske ličnosti, pet tačaka u prostoru (centar i četiri ugla), pet zala (glupost, srdžbu, žudnju, zlobu i zavist) i pet mudrosti (čisti apsolut, nalik ogledalu, onu koja razlikuje, bez ustanovljenih razlika i aktivnu), koje obično predstavlja petorica [[gautama Buddha|buda]] prozvanih Iluminator, Nepokolebljiv, Rođen kao dragulj, Bezgranična Svetlost i Nepogrešiv Uspeh. Petostruki nizovi, koji personifikuju ljudsku ličnost i beskrajni svemir s jedne, i izopačenost pojavne egzistencije i čistotu budastva s druge strane, predstavljaju glavne pretpostavke oko kojih se razvija svaka tantrička praksa<ref>Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.</ref>.
 
Tantristi veruju da se dosezanje [[buda (titula)|budastva]], pored ostalih načina, može postići i putem [[koitus|seksualnog sjedinjenja]]<ref>Mirča Elijade, Vodič kroz svetske religije, Narodna knjiga, 1996.</ref>. Stoga, tantrizam često sadrži i "skrivena značenja", od kojih neki može uključivati i seksualni smisao. Na primer, prađna je centralni protok energije u skladu sa joga fiziologijom, a u isto vreme i partner (konkretni ili imaginarni) u ritualnom seksualnom činu.<ref>Mirča Elijade, Vodič kroz svetske religije, Narodna knjiga, 1996.</ref>
 
== Povezano ==