Turizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''Turizam''' predstavlja čin [[putovanje|putovanja]] u cilju [[rekreacija|rekreacije]], kao i pribavljanje usluga radi ostvarivanja tog cilja. Sama reč „turizam“ potiče od francuske reči ''tour'', što u prevodu znači putovanje, obilazak, ekskurzija. '''[[Turizam|Turista]]''' je osoba koja putuje najmanje osamdeset kilometara od mesta stalnog boravka u cilju rekreacije, kako je to definisala [[Svetska turistička organizacija]] (deo [[Ujedinjeni narodi|Ujedinjenih nacija]]).
 
Sveobuhvatnija definicija bi bila da je turizam [[uslužna industrija]], koja se sastoji od većeg broja opipljivih i neopipljivih elemenata. U opipljive elemente spadaju [[transportni sistem]]i - vazdušni, železnički, putni, vodeni i u novije vreme, kosmički; usluge [[ugostiteljstvo|ugostiteljstva]] - smeštaj, hrana i piće, obilasci, suveniri; i srodni servisi kao na primer bankarstvo, osiguranje kao i bezbednost i sigurnost. Neopioljive elemente čine: odmor i relaksacija, kultura, avantura, nova i drugačija iskustva.
Red 31:
Tokom vremena javljali su se zastoji u razvoju turizma, među poslednjim je i onaj vezan za [[Napadi 11. septembra 2001.|napade 11. septembra 2001.]] godine i terorističke pretnje većim turističkim destinacijama kao što su [[Bali]] i Evropski gradovi. Neke poznate turističke destinacije, uključujući [[Kosta del Sol]], [[Baleari|Balearska ostrva]] i [[Kankun]], izgubili su svoju popularnost kao turistička mesta, s promenom svetskih turističkih trendova. U ovom kontekstu, prekomerna izgradnja i uništenje prirodne sredine često povezanim sa tradicionalnim tipom turizma („sunce i more“) može dovesti do značajnog degradiranja turizma na toj destinaciji. Ovako nešto se desilo poznaom španskom letovalištu [[Kosta Brava]], koje je [[1960-e|60ih]] i [[1970-e|70ih]] godina bilo sinonim za ovakav tip turizma, danas se turistička industrija ovog mesta suočava sa velikom krizom.
 
Kada je [[26. 12.|26. decembra]] [[2004]]. godine, izazvan [[Cunami u Indijskom okeanu 2004.| zemljotresom u Indijskom okeanu]], [[cunami]] pogodio priobalne države, poginulo je na desetine hiljada ljudi, a među njima i veliki broj turista. Ovo, zajedno sa ogromnom operacijom čišćenja priobalnog područija od posledica cunamija, je zaustavilo ili značajno usporilo razvoj turizma u ovom područiju.
 
[[Svetska turistička organizacija]] predviđa da će međunarodni turizam nastaviti da raste godišnjom stopom od 4 posto [http://www.world-tourism.org/market_research/facts/market_trends.htm *]. Do 2020. [[Evropa]] će i dalje ostati najpopularnija turistička destinacija, ali njen udeo će opasti sa 60 procenata u [[1995]]. na 46 procenata. Broj putovanja na duže staze će rasti malo brže od međuregionalnih i do 2020. njihov udeo će porasti sa 18 procenata u 1995. na 24 procenta.
Red 49:
* ''[[Vojni turizam]]: vrsta turizma u kojoj turisti zadovoljavaju svoje potrebe u prostoru (prvenstveno u vojnim ili civilnim objektima, na poligonima, vojnim zavodima ili na ostalim mestima), sa obukom u vojnim veštinama i veštinama preživljavanja, koju vodi vojno osoblje (sadašnje ili bivše).
 
== Vidi još ==
* [[Turizam|Turista]]
* [[Turistička destinacija]]
* [[Hotel]]
* [[Pasoš]]
 
== Vanjski linkovi ==
{{commonscat|Tourism}}
* [http://www.tia.org/Travel/econimpact.asp Economic Research: Economic Impact of Travel and Tourism]. Travel Industry Association of America. 2004.
* [http://www.nal.usda.gov/ric/ricpubs/tourism.html Promoting Tourism in Rural America]. USDA, [[United States National Agricultural Library|National Agricultural Library]], Rural Information Center. 2004.
* [http://www.csrees.usda.gov/nea/economics/in_focus/small_business_if_tourism.html Rural Tourism]. USDA, Cooperative State Research, Education and Extension Service.
* [http://ric.nal.usda.gov/nal_display/index.php?info_center=5&tax_level=2&tax_subject=211&topic_id=1169 Rural Tourism Resources] USDA, National Agricultural Library, Rural Information Center.
* [http://www.tourism.in.rs Turistički informator]
* [http://www.oecd.org/department/0,3355,en_2649_34389_1_1_1_1_1,00.html Tourism: OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs and Local Development] A valuable resource for statistics and information on international trends in tourism and tourism policies.
* {{PDFlink|[http://www.kc.frb.org/publicat/econrev/Pdf/3q03wilk.pdf Travel and Tourism: An Overlooked Industry in the U.S. and Tenth District]|595 KB}}. By Chad Wilkerson. Economic Review, Third Quarter 2003. [[Federal Reserve System|Federal Reserve Board]] in Kansas.
* [http://www.paunpress.com/ Enciklopedija - Turizam Srbija ]
* [http://www.yuta.rs/ Nacionalna Asocijacija Turističkih Agencije Srbije ]
* [http://www.turisticke-agencije.rs/ Turisticke Agencije u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Nišu - spisak i kontakti ]
 
== Korišćena literatura ==
* ''Prof. dr Rajko Marić (2004): Menadžment turizma i ugostiteljastva, BPŠ, Beograd''
 
[[Kategorija:Turizam|Turizam]]
[[Kategorija:Rekreacija]]