Transrodnost – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 9:
== Etimologija ==
 
Termin transrodnost (transrodan, -a, -o) dolazi kao prevod engleske reči '''transgender''' ([[Internacionalna fonetska abeceda|IPA]]: [tɝans dʒɛn dɝ]), koja ima isto značenje. U [[srpskohrvatski jezik|srpskohrvatskom jeziku]] prisutne su obe reči, s tim što reč „transrodnost“ u poslednje vreme počinje da dobija prednost u upotrebi nad rečju „transgender“.
 
Termin „transgender“ skovala je [[1970-e|1970-ih]] [[Virginia Prince]] po ugledu na reč [[transseksualnost]] (transsexual), da bi označila osobe koje nemaju potrebu ili želju da [[promena pola|promene pol]], kao i one osobe, koje se ne definišu potpuno i striktno kao muške ili ženske, već se nalaze negde između.
Red 33:
== Društveni odnos ==
 
Iako rodne uloge predstavljaju društvene konstrukte, koje zavise od datih društveno-istorijskih prilika, one predstavljaju bazu socijalne interakcije i svako odstupanje od pretpostaljvenih modela se „lako“ uočava. Odnos, međutim, prema osobama koje se ne uklapaju u date rodne modele nije jednak u svim društvima. Dok su u nekim kulturama i/ili istorijskim trenucima transrodne osobe bile vrlo poštovane i bila im je dodeljivana posebna društvena uloga, posebno u sakralnim institucijama, u drugima su proganjane, osuđivane, kažnjavane, pa čak i ubijane. Iako se savremeno zapadnjačko društvo, orijentisano na poštovanje ljudskih prava i toleranciju prema različitostima, postepeno liberalnizuje po pitanju prihvatanja transrodnih osoba, ipak je i dalje prisutna velika mržnja i netrpeljivost prema njima, takozvana [[transfobija]].
 
Rezultati istraživnaja, koje su u [[Srbija|Srbiji]] radile dve LGBT organizacije [[Lambda (organizacija)|Lambda]] i [[Labris (organizacija)|Labris]] [[2005]]. godine, pokazuju da osobe koje imaju „drugačije [[rodno izražavanje]]“ znatno više trpe nasilje motivisano mržnjom nego [[gej]]evi i [[lezbejka|lezbejke]] {{činjenica|date=07. 2010.}}.
Red 44:
* [[LGBT simboli]]
* [[Spisak filmova sa LGBT tematikom|Spisak LGBT filmova]]
* [[Pregled LGBT istorije]]
 
== Spoljne veze ==
{{Commonscat|Transgender}}
* [http://www.tgenderzagreb.com/zbornik-konferencijskih-radova.html Zbornik konferencije: Transgresija roda]
* [http://www.zenskasoba.org/kampanja/izrazavanje.html Rodno izražavanje: UNCHR intervencija (Ženeva, 60. zasjedanje)]
* [http://www.zenskasoba.org/kampanja/transgresija.html Jelena Poštić: Transgresija roda]
* [http://www.zenskasoba.org/kampanja/transrodnost.html Jelena Poštić: Transrodnost]
* [http://www.zenskasoba.org/kampanja/transfem.html Jelena Poštić: Transfeminizam]
* [http://www.zenskasoba.org/kampanja/transfe.html Hanne Blank: Transfeminizam]
* [http://www.zenskasoba.org/kampanja/transzpride.html Obraćanje transrodnih osoba hrvatskoj javnosti na Zg Pride-u 2004]
* [http://www.sex-connector.com/transexual.html Transvestiti link]
* [http://www.queeria.com/trans.aspx?id=4841 Transrodno]
* [http://www.queeria.com/trans.aspx?id=2461 Transvestiti na filmu]
 
{{LGBT}}