Razlike između izmjena na stranici "Tit Lukrecije Kar"

Dodano 13 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
 
== Hipotetični životopis ==
 
O Lukrecijevom životu znamo veoma malo. Jedini istorijski izvor – koji se danas smatra uglavnom nepouzdanim – jeste [[Hijeronim]] (kraj 4. i početak 5. veka n. e.), koji pominje Lukrecija u svojoj ''Eusebijskoj hronici''. Prema Hijeronimu, Lukrecije je rođen 94. godine st. e., a umro je u 43. godini života. Hijeronim tvrdi da je Lukrecije poludeo nakon što je popio neki ljubavni napitak, da je svoj ep pisao u povremenim trenucima lucidnosti, da je zatim počinio [[samoubistvo]], a da je njegovo delo završio i ispravio [[Ciceron]]. Ove su tvrdnje danas u potpunosti odbačene.
Međutim, jedina pouzdano utvrđena činjenica o Lukrecijevom životu jeste to da je bio ili prijatelj ili [[Patroni i klojenti|klijent]] [[Gaj Memije|Gaja Memija]], kome je posvetio spev ''O prirodi''. Za spev se misli da je nedovršen, premda Hijeronim kaže da ga je Ciceron "popravio" – što u osnovi može značiti to ga je samo pripremio za objavljivanje.
 
== Filozofija i svrha epa ==
 
Sama činjenica da nam je Lukrecijev ep u potpunosti sačuvan predstavlja izvranrednu okolnost, s obzirom na veliko neprijateljstvo [[Hrišćanstvo|hrišćanske crkve]] prema Lukreciju i idejama epikurejske filozofije, te uzimajući u obzir da je prepisivački rad u srednjovekovnim crkvenim samostanima odigrao presudnu ulogu u očuvanju onih dela [[Rimska književnost|rimske književnosti]] koja su došla do nas.
Ep je verovatno napisan po uzoru na pesmu ''O prirodi'' (Περί φύσεως) grčkog filozofa [[Empedokle|Empedokla]], a i jedan Epikurov spis imao je isti naslov.
 
== Književna vrednost epa ==
 
Lukrecije svoj pesnički rad poredi s radom lekara: kao što lekar ponekada u med umoči neki lek koji je gorak ali isceljuje, tako i Lukrecije teške filozofske istine oblikuje u melodične [[stih]]ove da bi se mogle lakše prihvatiti. Lukrecije, jedan od prvih epikurejskih filozofa koji je pisao na latinskom jeziku, u epu ''O prirodi'' verno prenosi epikurejsku filozofiju i [[Psihologija|psihologiju]].
Lukrecije je pesnik velikog talenta, ozbiljan i trezven mislilac. Naročito se pokazao veštim u brižljivoj obradi pojedinih epizoda. Ipak, kako je ep ponegde teško razumljiv (''difficilis'', kaže [[Kvintilijan]], X, 1), pesnik nije dobio zasluženo priznanje kod svojih savremenika. S druge strane, ep je bio poznat i širim slojevima stanovništva: Lukrecijevi stihovi nađeni su na nekoliko natpisa u [[Pompeji]]ma.
 
== Vanjski linkovi ==
 
* {{gutenberg author| id=Lucretius | name=Lucretius}}
** [[Project Gutenberg]] e-text of ''[http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/gutbook/lookup?num=785 On The Nature Of Things]''
* [http://www.marxists.org/archive/marx/works/1841/dr-theses/index.htm ''On the Difference Between the Democritean and Epicurean Philosophy of Nature'' -- Karl Marx's doctoral dissertation, 1841]
* [http://plato.stanford.edu/entries/lucretius/ Stanford Encyclopedia of Philosophy entry]
* [http://www.intratext.com/Catalogo/Autori/AUT238.HTM Lucretius's works]: text, concordances and frequency list
* [http://bsa.biblio.univ-lille3.fr/lucretius.htm Bibliography De rerum natura Book III]
{{Commonscat|Lucretius}}