They Live – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Seiya je premjestio stranicu Oni žive na They Live
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 9:
| scenarij = John Carpenter
| pripovjedač =
| uloge = [[Roddy Piper]]<br />[[Keith David]]<br />[[Meg Foster]]<br />[[Raymond St. Jacques]]
| glazba = [[John Carpenter]]<br />[[Alan Howarth]]
| fotografija = Gary B. Kibbe
| montaža = Gib Jaffe<br />Frank E. Jimenez
| distributer = [[Universal Studios]]
| premijera = [[1988.]]
Red 33:
== Radnja ==
{{Otkrivanje radnje}}
Nezaposleni skitnica Nada ([[Roddy Piper]]) zapošljava se kao građevinski radnik u [[Los Angeles]]u i sprijatelji se s kolegom Frankom Armitagom ([[Keith David]]), koji ga vodi na obrok u lokalnu pučku kuhinju. Nada primjećuje čudne aktivnosti u blizini [[crkva|crkve]]. Slijepi propovjednik poziva ljude da se probude. [[policija|Policijski]] [[helikopter]] prelijeće im iznad glave. Televizijski program stalno prekida bradati čovjek koji informira ljude o postojećem stanju, tj. o metodama vladajućih pomoću kojih ljude drže uspavanima i u neznanju. Otkriva da je crkva paravan za [[odašiljač|odašiljanje]] takvih poruke i unutar nje pronalazi tajni pretinac u zidu i kartonske kutije. Naredne noći, policija bagerima nasrče na [[beskućnik]]e iz naselja i upada u crkvu. Sutradan ujutro, Nada se vraća u naselje i nalazi crkvu praznu. Iz tajnog pretinca uzima jednu kartonsku kutiju u kojoj će pronaći crne sunčane [[naočale]].
 
Kada stavi sunčane naočale može vidjeti [[stvarnost]] znatno drugačijom. Vidjeti će da [[mediji]] i [[reklama|reklame]] zapravo sadrže [[Totalitarizam|totalitarne]] naredbe poslušnosti i potiču konzumerizam, a svrha im je kontrola nesvjesne ljudske populacije. Ljudi na vlasti su [[humanoid]]ni [[izvanzemaljci]] koji umjesto lica imaju mrtvačku lubanju. U trgovini Nada se suočava sa jednom izvanzemaljskom ženom, a ona koristi ručni sat kojim obavještava druge o njemu. Dva izvanzemaljska policajca hvataju Nadu, ali on ih ubija i uzima im oružje. Odlazi u krvavi pohod u [[banka|banku]] gdje likvidira sve što je izvanzemaljskog porijekla, osim jednog koji nestaje koristeći svoj ručni sat. Bježeći iz banke uništava izvanzemaljsku leteću [[kamera|kameru]] i uzima pomoćnika ravnatelja Kabelska TV postaje Holly Thompson (Meg Foster) kao taoca. Nada ju pokušava uvjeriti u istinu, ali Holly ga gurne kroz prozor i zove policiju. Nada bježi ostavljajući sunčane naočale.
 
Vraća se u uličicu gdje je sakrio kutiju s naočalama. Tamo ga nalazi Frank koji mu donosi plaću. Frank ne želi imati ništa s njim jer je postao traženi kriminalac. Nada je prisiljen boriti se s Frankom kako bi ga uvjerio da stavi naočale. Nakon iscrpne tučnjave konačno ga uspijeva uvjeriti i njih dvojica unajmljuju hotelsku sobu da bi raspravili novonastalu situaciju. Gilbert ([[Peter Jason]]), obavještava ih o tajnom sastanku s drugim aktivistima. Na sastanku, Nada i Frank zamijene [[kontaktne leće]] za svoje naočale. Bradati čovjek iz emisije otkriva im da je izvanzemaljcima [[Zemlja]] samo [[kolonija]] sa koje crpe [[resurs]]e. Oni uzrokuju [[globalno zatopljenje]] kako bi iscrpili sve resurse prije premještanja na drugi planet. Odašiljanjem signala TV postaje izvanzemaljci prikrivaju svoj pravi izgled. Uništenje izvora signala obznanilo bi svima istinu. Frank će dobiti izvanzemaljski ručni sat, kompleksni uređaj za komunikaciju i [[teleport]]aciju. Na sastanku se pojavljuje Holly i ispričava se Nadi. Policija upada na sastanak i ubija sve koji su se tu zatekli. Franku ispada ručni sat i otvara [[portal]] za teleportaciju.
 
Nada i Frank ulaze u [[portal]] i teleportiraju se u dvoranu gdje se održava slavlje izvanzemaljaca i ljudskih izdajnika. Obrati im se beskućnik iz naselja koji ih smatra suradnicima izvanzemaljaca. On ih provodi po podzemnim prolazima, pokazuje im mrežu tunela, stanicu za svemirska putovanja i dovodi ih do podruma TV postaje Cable 54, mjesta gdje se nalazi izvor [[signal]]a. Dok se probijaju do krova na kojem se nalazi odašiljač pojavljuje se Holly i ubija Franka. Nada puca u Holly i uništava odašiljač. Policijski helikopter puca u Nadu. Dok umire Nada pokazuje srednji prst kao svoju posljednju gestu. Odašiljač je uništen i izvanzemaljci su razotkriveni u ljudskoj sredini.