Tešanj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 14:
Tešanj je široj javnosti najpoznatiji kao mjesto radnje popularnog bosanskohercegovačkog filma ''[[Gori vatra (film)|Gori vatra]]'', odnosno pjesme ''Iznad Tešnja zora sviće'' korištene u tom filmu, koja se ponekad kolokvijalno naziva ''Tešanj''.
 
== Zemljopis ==
Općina Tešanj nalazi se na razmeđu srednje i sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a graniči s općinama [[Teslić]], [[Doboj]], [[Doboj Jug]], [[Općina Usora|Usora]] i [[Maglaj]].
 
Područje Općine Tešanj čine naseljena mjesta: Bukva, Blaževci, Bobare, Cerovac, Ćaglici, Ćifluk, Dobropolje, Drincici, Džemilic Planje, Jevadžije, Jelah, Jablanica, Jelah-polje, Kalošević, Karadaglije, Koprivci, Kraševo, Lepenica, Logobare, Lončari, Ljetinić, Mrkotić, Miljanovci, Medakovo, Mekiš, Novo Selo, Novi Miljanovci, Oraš Planje, Piljuzići, Potočani, Putešić, Raduša, Rosulje, Ripna, Šije, Tešanj, Trepče, Tešanjka, Tugovići, Vukovo i Hrvatinovići.
 
== Stanovništvo ==
Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz [[1991|1991.]] godine, općina Tešanj imala je 48.390 stanovnika, raspoređenih u 47 naselja.
 
Red 78:
Vukovo i Žabljak.
 
== Uprava ==
==Historija==
Pod današnjim se imenom Tešanj prvi put spominje [[1461]]. godine u Povelji kojom kralj [[Stjepan Tomašević]] svome stricu Radivoju Krstiću uz ostalo daruje "i na Usori grad Tešanj". Između [[1463]]. i [[1521]]. godine Tešanj je prelazio čas pod [[otomansko Carstvo|tursku]], čas pod [[Ugarska|ugarsku]] vlast, a u vremenu od oko trinaest godina (1463-1476) Tešanj je bio središte [[Bosansko Kraljevstvo|Kraljevstva bosanskog]] i sjedište vojvode [[Radivoj Kotromanić|Radivoja Kotromanića]], člana bosanske kraljevske loze. Kraljevstvo bosansko je tampon-država koju su uspostavili i potom dokinuli Turci. Tešanj će zatim biti središte [[nahija|nahije]], a kasnije i [[kadiluk]]a kojeg su činili tešanjska, maglajska i dobojska kapetanija, te varošica [[Novi Šeher]]. Kako je granica Otomanskog carstva pomjerana daleko na sjever, Tešanj je mogao živjeti i razvijati se u miru. Na lijevoj strani [[Usora (rijeka)|rijeke Usore]], na obroncima planina Dubrava i [[Borja]], osnovan je [[1531]]. godine Gazi Husrev-begov [[vakuf]], sa selima [[Omanjska]] i Kuzmadanje (Komušina i Planje), a ćehaja tog vakufa postao je [[Gazi Ferhad-beg]], sin Iskenderov, sestrić sultana [[Sulejman I|Sulejmana Veličanstvenog]], koji je osnovao svoj vakuf na desnoj strani Usore. I taj Ferhad-beg, koji se prvi put u povijesnim dokumentima spominje kao sudionik [[Mohačka bitka|Mohačke bitke]] (1526), zapravo je najznačajnija ličnost za rani razvitak Tešnja. On je graditelj glavne tešanjske džamije (Čaršijska ili Ferhadija) koju je, kako stoji u vakufnami, sagradio "za Božije robove koji obavljaju namaz nakon idolopoklonstva".
Red 100:
Pojačava se [[urbanizacija]] prostora, odnosno područja. Ipak potrebno je spomenuti da će Tešanj doći pod svojevrstan embargo u oblasti industrijskog razvoja, ali i u drugim oblastima razvoja u vrijeme pokreta "Mladi Musliman", početkom šezdesetih godina. U tom pravcu Tešanj je jako uporište. No, razumnom politikom i mudrošću ljudi s ovih prostora ta blokada biće razbijena, pa će Tešanj krajem 70-tih godina naglo krenuti u svom razvoju. Uz privredne subjekte počinje gradnja komunikacija, institucija zdravstva i obrazovanja.
 
== Gospodarstvo ==
==Slavni ljudi==
 
Red 125:
* Nihad Mujaković ,
 
== Spomenici i znamenitosti ==
 
== Obrazovanje ==
== Turizam ==
 
U Mjesnoj zajednici Šije Općina Tešanj nalazi se Restoran "Ribarska kuća" Šije-Tešanj i Restoran "Ponikve".
 
== Kultura ==
 
Tešanj je danas
 
== Sport ==
==Vanjske poveznice==
 
* [http://www.opcina-tesanj.ba Općina Tešanj]
* [http://tesanj.net Stranica Grada]
* [http://tesanj.org Tesanj.org]
* [http://www.tvamna.ba NTV Amna]
* [http://www.tra.ba Tešanjska razvojna agencija]
* [http://www.antena-radio.ba Antena Radio]
* [http://www.miztesanj.ba Medžlis Islamske zajednice]
* [http://zedoturizam.ba/bih/gradovi.php?uid=1279241750 Tešanj - Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona]
* [http://tesanj.biz Tesanj.biz]
* [http://www.bolnicatesanj.ba Opća Bolnica Tešanj]
* [http://www.biznistesanj.ba/?fid=16595 Biznis Tešanj]
* [https://sr-rs.facebook.com/ribnjak Riblji Restoran "Ribarska kuća" Šije - Tešanj]
* [http://www.mcm.ba/?p=712 Media Content Management(MCM)]
* [http://muzejtesanj.org Muzej Tešanj]
* [http://www.koteks.ba Koteks Tešanj d.o.o.]
* [http://www.pobjeda-tesanj.ba Pobjeda Tešanj]
* [http://www.napredak.ba/ Napredak.ba]
* [http://www.inox.ba INOX Ajanović d.o.o. Tešanj]
{{Administrativna podjela BiH}}
{{commonscat|Tešanj}}