Razlike između izmjena na stranici "Tefnakht"

Obrisano 8 bajtova ,  prije 7 godina
m
robot kozmetičke promjene
m
m (robot kozmetičke promjene)
Iako se Tefknakht nazivao "gospodarom cijele zemlje", egiptolozi još nisu utvrdili da li se smatrao novim faraonom. U svakom slučaju, Tefnakht je zajedno s ostalim prinčevima Delte stvorio veliki savez čiji je cilj bilo pokoriti [[Teba (Egipat)|Tebu]], odnosno Srednji i Gornji Egipat, u kome je tada sve više jačao utjecaj [[Nubija|nubijskih]] vladara.
 
Postavši tako najmoćniji egipatski vladar na sjveru je potom krenuo u pohod na jug. Osvojio je [[Memfis (Egipat)|Memfis]], a potom opsjeo grad [[Herakleopolis]], čiji je vladar bio saveznik [[kuš|kušitskog]]itskog kralja [[Piye]]a. Na Tefknahtovu se stranu svrstao i Nimlot, vladar [[Hermopolis]]a i dotadašnji saveznik Piyea, Dalji prodor na jug je zaustavio poraz u pomorskoj bitci na Nilu.
 
Piye se potom iz svoje prijestolnice [[Napata|Napate]] zaputio u Tebu, gdje je okupio veliku vojsku. Memfis je potom prešao u nubijske ruke, a Tefnakhtovi saveznici su se potom jedan za drugim predavali i zaklinjali na vjernost Piyeu. Na kraju se Tefnakht našao izoliran, te konačno i sam prisiljen priznati Piyeovu vlast, iako to nije učinio osobno. Piye se potom vratio u Napatu i svoju pobjedu ovjkovječio na svojoj steli u [[Jebel Barkal|Gebel Barkalu]].
 
Tefnakht je, iako formalno nubijski podanik, nastavio širiti vlast po Delti. Naslijedio ga je faraon [[Bakenranef]].
 
== Reference ==
<references/>