Susquehannock Indijanci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-[[Category: +[[Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 2:
 
== Ime ==
Točno značenje imena Susquehanna nije ustanovljeno, a drugi naziv Conestoga (od kanastóge) hjuronski je prijevod delaware oblika Susquehanna. Ovo ime sastoji se od dvije riječi ‘susque’ i ‘hanna’. U [[algonquian]]skom ‘hanna’ znači ‘stream’ ili ‘river’, a ‘susque’ long reach. Značenje je provizormo, i prevodi se kao ‘the long reach river’, ‘lone crooked river’, ‘Muddy River’; odnosno "people of the Muddy River." Ostali nazivi za njih bili su Andaste, Andastoerrhonon ([[Irokezi]])White Minqua, Andastaka, Andasto, Atrakwer, Gandatogué, Mengwe, Menquay, Mincku i Minque ili Minqua ("stealthy" ili "treacherous." Ime od Delaware Indijanaca koje su koristili i Nizozemci i Šveđani), Pocoughtaonack ili Bocootawwanauke, kod [[Powhatan]]a.
 
== Jezik ==
Red 14:
[[Datoteka:Susquehannock Artifacts PA State Museum.JPG|thumb|artefakti Susquehanna.]]
 
== Historija ==
John Smith koji je prvi čuo o njima sa naziva ih Sasquesahannocks ili Sasquesahanough. Procjenjuje se da ih je oko [[1600]]. bilo oko 5 000 do 7 000 hiljada, da bi oko [[1700]]. njihov broj spao na svega 300 pripadnika. Cijela njihova historija tojekom [[17. vijek]]a prepuna ratova koje vode protiv Irokeza i drugih [[pleme]]na, tako su [[1610]]. ratovali sa Powhatanama a [[1626]]. sa Delawarima. Od kad su počeli trgovati sa [[Holanđani|Holanđanima]]ma [[1630]]., dobro su se naoružali. Trguju i sa William Claiborneom, engleskim kolonistom i trgovcem koji je [[1631]]. osnovao trgovinu na otoku Kent u [[Chesapeake (zaljev)|Zaljevu Chesapeake]], a i sa [[Englezi]]ma u [[Virginia|Virginiji]], [[Holanđani|Holanđanima]]ma iz [[Delaware (zaljev)|Zaljeva Delaware]].
 
[[Guverner]] Marylanda proglašava ih [[1642]]. neprijateljima kolonije, ali oni tri godine kasnije [[1645]]. uspostavljaju mir, pa svoju dominaciju šire na jug na rijeku [[Potomac
(rijeka)|Potomac]], zbog tog su zaratili [[1649]]. sa virginijskim puritancima u sjevernom Marylandu. Njihovi neprijatelji sa sjevera [[Mohawk]]i i Oneide napadaju ih [[1651]]. nakon čega će sljedeće [[1652]]. ugovorom prepustiti [[Maryland]]u donji tok rijeke [[Susquehanna (rijeka)|Susquehanna]]. Dvije godine kasnije [[1654]] pogađaju ih i [[boginje]], ali su već sljedeće [[1655]]. zaratili sa [[pleme]]nima [[Seneca]], [[Cayuga]] i [[Onondaga]] i [[1658]]. sa plemenima zapadnih Irokeza. Izmoreni ratovima i novom epidemijom boginja [[1661]]. njihov broj ratnika sveden je na svega 300. Irokezi koriste priliku pa uz pomoć Engleza napadaju [[1663]]. na Susquehanne. Napokon se [[1675]]. predaju Irokezima, a preživjeli se na poziv marylandskog guvernera naselila na gornji potomac. [[Pukovnik]] [[John Washington]] (pradjed [[George Washington|Georga Washingtona]]) te iste godine, napada Susquehannocke sa 1 000 vojnika. Indijanci se povlače na sjever gdje ih zatim napada marylandska milicija u blizini Columbie. Nakon poraza, su živjeli u svom naselju Conestoga Town, pod formalnom zaštitom guvernera [[Pennsylvania|Pennsylvanije]], njihov broj se rapidno smanjivao, tako da ih je [[1763]]. preostalo svega 20. Te iste godine izbila je buna Pontiac, za vrijeme koje su pobunjenici znani kao [[Paxton Boys]] napali selo i ubili 6 indijanaca. Preostalih 14 je sklonila vlada Pennsylvanije na jednu farmu, radi sigurnosti. Ali im to nije pomoglo jer su farmu napali [[Paxton Boys|Paxton Boysi]]i ih sve do jednoga, iako su svi tada već bili kršćani.
 
== Etnografija ==
Red 25:
 
== Literatura ==
* Barry C. Kent, Susquehanna's Indians (na oko 400 stranica)
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.accessgenealogy.com/native/tribes/susquehanna/susquehannahist.htm Susquehanna Indian Tribe History]
* [http://www.portdeposit.com/History/Susquehannocks.htm Erika Quesenbery, A Tragic Story of the Splendid Susquehannocks]
* [http://www.dickshovel.com/susque.html Susquehannock History]
 
[[Kategorija:Iroquoian]]