Struktura sedimentnih stijena – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-[[Category: +[[Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 6:
 
Klastične strukture karakteristične su za sedimentne stene izgrađene od fragmenata cementovanih prirodnim vezivom. Pojedini tipovi klastičnih struktura razlikuju se uglavnom:
# po obliku zrna (fragmenata);
# po veličini zrna;
# po količini fragmenata u odnosu na cement, odnosno po načinu vezivanja fragmenata (kod vezanih klastičnih stena).
 
Zrna u klastičnim stenama, prema obliku, mogu biti:
# nezaobljena (uglasta);
# poluuglasta (subuglasta);
# poluzaobljena (subzaobljena);
# zaobljena;
# dobro zaobljena (okrugla ili ovalna).
 
Klasifikacija na bazi veličine zrna kod [[Klastične sedimentne stene|klastičnih sedimentnih stena]] nisu standardizovana. Prema veličini fragmenata ([[granulometrija|granulometrijskom]] sastavu), klastične strukture dele se na:
# '''[[psefiti|psefitske]]''' (grubozrne klastične strukture), sa veličinom zrna preko 2 -{mm}-;
# '''[[psamiti|psamitske]]''' (srednjezrne klastične strukture), sa veličinom klasta između 0.05 i 2 -{mm}-;
# '''[[alevriti|alevritske]]''' (sitnozrne klastične strukture), sa veličinom zrna od 0.005 do 0.05 -{mm}-;
# '''[[peliti|pelitske]]''' (finozrne klastične strukture), sa veličinom zrna ispod 0.005 -{mm}-.
 
Pored klastičnih struktura koje pokazuju ujednačenu krupnoću fragmenata i pripadaju jednoj klasi (''dobro sortirani''), postoje slučajevi kada su fragmenti u steni različite krupnoće i pripadaju dvema (''slabo sortirani'') ili trima klasama (''nesortirani'').
 
Po načinu vezivanja (cementovanja) i odnosu količine cementa i fragmenata možemo razlikovati (uglavnom kod [[peščar]]a) nekoliko klastičnih struktura, odnosno nekoliko tipova cementa koji bliže određuju klastičnu sedimentnu stenu.
# '''Klastične strukture sa bazalnim cementom''' – fragmenti se nalaze u cementnoj masi, koja čini 30 – 50% stene, a međusobno se ne dodiruju („plivaju u cementu“);
# '''Klastične strukture sa cementom u porama''' ili '''sa prostornim cementom''', kada cement ispunjava sve međuprostore, ali se zrna delimično dodiruju (cementa je manje nego u prethodnom slučaju, 10 – 30%);
# '''Klastične strukture sa cementom koji oblaže fragmente''', ali ne ispunjava sav prostor između zrna. Količina cementa, koji se javlja kao film oko fragmenata, čini do 10% ukupne mase stene. Pri tome se može raditi o dva slučaja: o ''[[krustifikacija|krustifikaciji]]'' (obavijanju) – cement je prinesen, i obično je različit od fragmenata, i '''regeneraciji''' – materijal fragmenata i cementa je isti.
# '''Klastične strukture sa kontaktnim cementom''' – cement se javlja samo na dodiru fragmenata i količina vezivnog materijala kod ovakvih struktura je mala. Poslednja dva slučaja su obično samo faze u formiranju potpuno očvrsle [[stena|stene]], pa su karakteristični za [[poluvezane sedimentne stene|poluvezane sedimente]].
 
Cementni materijal u jednoj [[vezane sedimentne stene|vezanoj sedimentnoj steni]] može biti raspoređen ravnomerno ili neravnomerno. U drugom slučaju mogu se razlikovati različiti tipovi cementacije (vezanosti).
Red 42:
 
Veličina zrna može biti ujednačena ili neujednačena. Prema dimenzijama zrna, razlikuju se:
# '''makrokristalaste strukture''', zrna vidljiva golim okom;
# '''mikrokristalaste strukture''', pojedina zrna razlikuju se tek pod [[polarizacioni mikroskop|mikroskopom]];
# '''kriptokristalaste strukture''', pojedina zrna se ne vide ni pod mikroskopom.
 
== Amorfne strukture ==