Razlike između izmjena na stranici "Standard"

Dodan 1 bajt ,  prije 5 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
(sa hr)
 
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
'''Standard''' je riječ koja ima nekoliko značenja: u klasičnom smislu standard je naziv za zastavu, nacionalnu ili borbenu. U modernom značenju standard je postala "mjera ili kvaliteta koja je uspostavljena od strane nekog tijela ili autoriteta, kroz običaje ili su prihvaćene od većine". U tehničkom smislu standard je nešto što se koristi za usporedbu ili mjer. Na primjer "[[Osnovne_jedinice_SIOsnovne jedinice SI|osnovni standardi]]" za duljinu je [[metar]] za težinu [[kilogram]], čuvaju se u posebnim laboratorijima i organizacijama koje se bave sa standardima.
 
U tehnici, standard predstavlja obaveznu tehničku '''normu''' kojom se definiraju dimenzije, materijali i kvaliteta raznih proizvoda ili postupci ispitivanja, proračunavanja ili ispitivanja kvalitete, odnosno svojstava robe. Propisane su nacionalnim i međunarodnim standardima. U Hrvatskoj, o normizaciji brine '''Hrvatski Zavod za Normizaciju (HZN)''', a zadaća mu je između ostaloga, uspostava nacionalnog sustava normi '''HRN''', koje se velikim dijelom definiraju na temelju međunarodnog sustava normi koje propisuje '''ISO''' (International Organization for Standardization). Usvajanje Hrvatskih normi provodi se za sada usvajanjem međunarodnih normi u izvornom obliku, prevođenjem tih normi, a tek neznatnim dijelom razvijanjem vlastitih normi.
* ujednačenost dimenzija i kvalitete tehničke robe
* zamjenjivost dijelova
* izbjegavanje opetovanog konstruiranja elemenata i poluproizvoda koji su jednom već konstruktivno riješeni (ušteda intelektualnog angažmana skupe radne snage)
* jednoznačnost tehničkih detalja pri ugovaranju isporuka i kooperantskih aranžmana
i dr.
 
== Veze ==
* [[Tehnika#Standardizacija|Normizacija u tehnici]]
* [[Životni standard]]
 
[[Kategorija:Tehnika]]