Srednjoasirsko Carstvo: Razlika između izmjena

m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:))
m (robot kozmetičke promjene)
Stalan rast bogatstva i moći Asirije doveo je do stvaranja prvog asirskog carstva koje se u povijesti obično naziva Srednjoasirskim, kako bi ga se razlikovalo od kasnijeg Novoasirskog carstva. Ovo se carstvo kronološki može podijeliti u dva razdoblja, od kojih se prvo odnosi na vrijeme [[Šalmanaser I.|Šalmanasera I.]] (oko 1273.-1244. pne.), sina, i [[Tukulti-Ninurta I.|Tukulti-Ninurte I.]] (oko 1243.-1207. pne.), unuka Adad Nirarija I. O ovom razdoblju postoji i prilično bogata povijesna i arheološka dokumentacija.
 
== Prvo razdoblje Srednjoasirskog carstva (oko 1243.-1207. pne.) ==
 
=== Vojni pohodi ===
Nakon ubojstva Tukulti Ninurte, Asirija prolazi kroz razdoblje stagnacije i pada, te dolazi do rasta moći Babilonije. Glavni razlog pada moći Asirije bilo je nutarnje nezadovoljstvo stanovništva, a izvana pokreti novih naroda prema [[Plodni polumjesec|Plodnom polumjesecu]]. Od tih naroda najznačajniji su bili Frigijci koji su provalili u [[Anatolija|Anatoliju]] i doveli do propasti kraljevstva [[Hetiti|Hetita]]. Sa zapada su nadirali, pak, [[Aramejci]].
 
== Drugo razdoblje (oko 1132.-1076. pne.) ==
 
U ovom se razdoblju priširila uporaba željeza, pa je došlo i do znatnih promjena u načinu ratovanja. Zapravo je uporaba željeza u izradi oružja i oklopa dovela do novog velikog preokreta, sličnog onom kad su uvedene dvokolice s konjskom zapregom početkom 2. tisućljeća pne.
20.730.146

izmjena