Sonet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
 
'''Sonet''' je pjesnička forma talijanskog porijekla, sastavljena od četrnaest [[stih]]ova ([[jedanaesterac (književnost)|jedanaesteračkih]], [[dvanaesterac (stih)|dvanaesteračkih]], [[osmerac (stih)|osmeračkih]] ili drugačijih) koji su u osnovnom obliku podijeljeni u dva [[katren]]a i dvije [[tercina|tercine]] ili terceta.
 
Linija 16 ⟶ 15:
 
Osim vanjske forme, sonet ima i svoju unutarnju formu. [[teorija književnosti|Književni teoretičari]] su dugo raspravljali o tome iziskuje li takva forma sama po sebi unutarnji smisao i raspored, odnosno koliko je vanjska forma ovisna o unutarnjoj, te u kojoj mjeri sonetna [[struktura]] strofe i sonetno rimovanje sugeriraju određen raspored građe i njezinu [[sintaksa|sintaktičku]] raščlanjenost. [[Vladimir Nazor]] u svojim objašnjenjima govori o "duši i sadržaju" soneta. On spominje ''“ne samo vanjsko nego i unutarnje suzvučje rima”''. Bilo je i oprečnih mišljenja, ali je veliki broj teoretičara ipak prihvatio mišljenje Vladimira Nazora, uz poneka odstupanja. Opći je stav da pravi sonet mora imati točno određen vanjski i unutrašnji red; da sonetna struktura uključuje neku polaznu točku ili uvod, te razvoj, [[kulminacija|kulminaciju]] i rasplet. Postoje i tvrdnje da sonet mora imati unutrašnju dramsku ili [[dijalektika|dijalektičku]] organizaciju:
* a) tezu - prvi katren,
* b) antitezu - drugi katren,
* c) sintezu - dvije tercine
 
Dvočlana struktura soneta podrazumijeva da je između katrena i tercina uspostavljen odnos očekivanja i ostvarenja, napetosti i opuštanja, pretpostavke ili zaključka. Ako se dijalektička struktura soneta vizualno pokazuje u rasporedu strofa, onda se to [[akustika|akustički]] jasno pokazuje kroz raspored rima. Drugi opet tvrde da u sonetu moraju biti pauze ([[točka]] na kraju svake strofe); da se nijedna značajnija [[riječ]] ne smije dva puta upotrijebiti; da posljednji stih mora biti ključ za cijelu pjesmu; da posljednja tercina mora sadržavati smisaonu bit soneta, a ostale su strofe samo priprema; da zaključni stihovi moraju iznenaditi čitaoca itd. Tu su, nasuprot ovima, i neka manje rigorozna mišljenja po kojima unutarnji red mora postojati, ali on je slobodan i raznolik, a ne strogo određen. Neki pak misle da smisaoni slijed nije uopće važan za ovaj oblik.
Linija 27 ⟶ 26:
 
<poem style="margin-left: 2em">
* '''Italija'''
Alternirajuća struktura okteta i dva rasporeda sesteta
ABAB/ABAB/CDC/DCD
Linija 36 ⟶ 35:
ABBA/ABBA/CDE/CDE
 
* '''Francuska'''
Obgrljena rima okteta i dva rasporeda sesteta
ABBA/ABBA/CCD/EED
ABBA/ABBA/CCD/EDE
 
* '''Engleska'''
Tri katrena s alternirajućom rimom i jedan par rima
ABAB/CDCD/EFEF/GG
Linija 78 ⟶ 77:
U [[engleska književnost|englesku književnost]] sonete uvodi [[Thomas Wyatt]] početkom 16. stoljeća. Njegovi soneti i soneti njegovih suvremenika uglavnom su bili prijevodi [[Francesco Petrarca|Petrarkinih]] i [[Pierre de Ronsard|Ronsardovih]] soneta. [[Henry Howard]] odredio je [[ritam]] i strukturu podjele na tri katrena i jedan [[dvostih]], koji su danas poznati kao ''engleski sonet''. Najpoznatiji pisac engleskih soneta je [[William Shakespeare]] koji je napisao 154 soneta, te se po njemu ''engleski'' ili ''elizabetanski'' naziva još i ''Shakespeareov sonet''.
 
Engleski se sonet sastoji od triju katrena povezanih unutar sebe rimom (ABAB CDCD EFEF) i jednog dvostiha povezanog sljubljenom rimom (GG), u kojem se iznosi poanta ili dolazi do naglog obrata.
Početna [[slovo|slova]] soneta čitana odozgo prema dolje mogu kazivati neku poruku ili [[ime]] osobe kojoj je posvećen. Primjer soneta s [[akrostih]]om i tipičnom rimom i ritmom za engleski sonet jest sonet [[Josip Vidović|Josipa Vidovića]] posvećenog [[Magdalena Tomić|Magdaleni Tomić]], u kojemu početna slova stihova čitana odozgo prema dolje kazuju ''Volim Magdalenu''.
 
Linija 101 ⟶ 100:
</poem>
 
== Tematika soneta ==
Prvi su soneti po sadržaju bili isključivo ljubavni. Već se u 13. stoljeću tematski raspon tematike soneta proširuje, pa se njime mogu izražavati misli i osjećaji (politički, rodoljubni, [[satira|satirički]], polemički, religiozni, filozofski itd.), a sonetnu formu dobivaju i [[epitaf]]i (nadgrobnice) i pohvale. Neki su ga autori koristili i kao poseban oblik dopisivanja.
[[Arthur Rimbaud]] u svom slavnom sonetu ''Vokali'' iskazuje uvjerenje da je otkrio tajnu značenja [[vokal]]a u jeziku. [[Charles Baudelaire]] pisao je sonete jer je smatrao da u ovu formu uistinu sve maze stati ([[parodija]], uglađenost, tlapnja, filozofska meditacija...). No zbog Petrarkinih soneta iz ''Kanconijera'' i utjecaja [[petrarkizam|petrarkista]] kao struje ljubavne poezije, sonet je ostao trajno vezan uz ljubavnu tematiku.
 
== Sonetne književne forme ==
=== Sonetni vijenac ===
Soneti se mogu slagati u nizove i tada je riječ o sonetnom vijencu, koji se na talijanskom naziva još i ''corona di sonetti'' (hrv. ''krunica soneta''). Sastoji se od petnaest soneta, a posljednji se zove ''magistrale'' ili ''majstorski sonet''. Majstorski se sonet sastoji od početnih stihova preostalih četrnaest soneta.
 
Linija 113 ⟶ 112:
Rime kod majstorskog soneta mogu, umjesto odozgo, započinjati odozdo, i to tako što prvi od četrnaest soneta počinje posljednjim stihom majstorskog soneta, a završava pretposljednjim; drugi sonet započinje pretposljednjim stihom majstorskog soneta, a završava se trećim od kraja, itd. Stoga je važno da rima u majstorskom sonetu, u oba navedena slučaja bude alternirajuća, jer bi se inače u oktetima i sestetima soneta u vijencu pojavile iste rime, što bi proturječilo osnovnom zakonu soneta, da su u ova dva dijela zastupljene različite rime.
 
=== Sonetna glosa ===
{{Predložak:Izvor poglavlje}}
Sonetna glosa vrlo je kompleksna, strogo definirana i zatvorena forma. Posebnom u odnosu na sonet čini je njezina specifična ciklička [[kompozicija (književnost)|kompozicija]]. Ona "glosira" jednu moto-pjesmu najčešće kroz broj stihova od jedan do četiri, ali ponekad i vise, i to u odgovarajućem broju strofa od četiri do deset stihova duljine. Posljednji je stih svake strofe jedan od stihova mota. Kao moto u većini slučajeva prerađuje se neka poznata pjesma.
 
=== Sonet s repom ===
Sonet s repom (tal. ''sonetto caudato'') od klasičnog se soneta razlikuje po tome što nakon dviju katrena i dviju tercina na kraju ima još jedan stih ili jednu ili više tercina. Rep (tal. ''coda'') se osobito udomaćio kod talijanskih [[renesansa|renesansnih]] pjesnika - sonet s repom oni su koristili kao polemički, satirički i [[humor]]istični oblik. Primjer u hrvatskoj književnosti je ''Seoska crkva'' [[Miroslav_KrležaMiroslav Krleža|Miroslava Krleže]]:
 
:Dvije stijene. Tri brida, okomita, vitka,<br />