Somovi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 12 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q6577802 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 41:
'''Briga o potomstvu''' karakteristična za somove je istovremeno veoma neobična za košljoribe. Razlog je što obrazuju manji broj [[jaja]] pa je onda neophodno da ih sačuvaju. Tome pribegavaju na razno-razne načine, od toga da mužjak čuva jaja u ustima, preko zajedničke brige oba roditelja pa do toga da ženka jaja i mlade nosi u kožnim prevojima na trbušnoj strani tela.
 
== Značajne i neobične vrste ==
 
* '''[[Som]] (''Silurus glanis'')''' dostiže dužinu od 4-5 m i težinu od 400 kg pa po tome predstavlja najveću ribu evropskih slatkih [[voda]]. Osim po veličini, ova vrsta je poznata i po dužini života jer može da dostigne starost od preko 100 [[godina]]. U četvrtoj godini života dostiže polnu zrelost. Ima tri para izraštaja oko usta (''brkova'') od kojih je jedan par na gornjoj vilici znatno duži od ostalih na donjoj. Mreste se u parovima i vode brigu o potomstvu. Som ili evropski som, kako se još naziva, naseljava tekuće i stajaće vode u centralnoj i istočnoj Evropi kao i zapadnoj i jugozapadnoj Aziji. Kod nas se najviše nalazi u velikim nizijskim rekama, a najviše u [[Dunav]]u. Za svoje stanište bira mekano, muljevito dno i vezuje se za njega tako da nikada ne odlazi daleko. Veoma je proždrljiva i grabežljiva [[riba]].
* '''[[Terpan|Patuljasti som]] ili američki somčić (''Amiurus nebulosus'')''' poreklom je iz Severne Amerike i, kao što mu ime kaže, znatno manjih dimenzija od svog rođaka, evropskog soma. Može da dostigne dužinu od 0,5 m i težinu od oko 0,5 kg.
[[Datoteka:Malapterurus electricus 1.jpg|250px|right|električni som]]
* [[Električni som]] (''Malopterurus electricus'') živi u rekama Afrike. Dostiže dužinu od 0,5 m. U stanju je da proizvodi električni napon od 350 [[volt|V]] pa tako može da predstavlja opasnost za čoveka.
* [[Izvrnuti som]] (''Synodontis angelicus'') koji dok je mlad pri plivanju ima normalan položaj tela, a kad poraste onda pliva na leđima.
 
== Rodovi ==
* ''[[Belodontichthys]]''
* ''[[Ceratoglanis]]''
* ''[[Hemisilurus]]''
* ''[[Hito]]''
* ''[[Kryptopterus]]''
* ''[[Micronema]]''
* ''[[Ompok]]''
* ''[[Parasilurus]]''
* ''[[Pterocryptis]]''
* ''[[Silurichthys]]''
* ''[[Silurus]]''
* ''[[Wallago]]''
 
== Literatura ==
{{Commonscat|Siluridae}}
* Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
* Kalezić, M.:Osnovi morfologije kičmenjaka, Savremena administracija, Beograd, 1995.
* Kalezić, M.: Hordati, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2000.
* Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO ''Vuk Karadžić'', Beograd, 1986.
* Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
* Ratajac, Ružica: Zoologija za studente Poljoprivrednog fakulteta, PMF u Novom Sadu i MP ''Stylos'' Novi Sad, 1995.
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.bionet-skola.com/w/Somovi BioNet škola]
 
[[Kategorija:Mekoperke]]