Solidus – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 27:
</ref>
 
== Historija ==
''Solidusi'' su se počeli kovati u ograničenim količinama, za vrijeme cara [[Dioklecijan]]a oko [[301]]., težili su 5.5 grama i vrijedili 1 000 ''[[denarius]]a''.<ref>[http://books.google.com.sg/books?id=MNSyT_PuYVMC&pg=PA343&lpg=PA343&dq=diocletian+solidus&source=web&ots=uJv5fVNl4T&sig=F4fByBoS91YsSbsTQ-OKGeuZijc&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=4&ct=result#PPA335,M1 Alan K. Bowman, Peter Garnsey, Averil Cameron: ''The Cambridge Ancient History'', str. 335]</ref>
 
Red 46:
}}</ref>
 
=== Uticaj solidusa na sve kasnije kovanice i novac ===
Jedina kovanica u opticaju u [[Srednji vijek|srednjovjekovnoj]] [[Evropa|Evropi]], bila je srebrni ''[[denarius]]'', solidus je postao samo obračunska jedinica koja vrijedi 12 denariusa. Ipak je uspomena na njega i njegovu vrijednost i stabilnost ostala toliko jaka, da je derivat njegova imena postao sinonim za mnoge kasnije kovanice.
 
U [[Francuski jezik|francuskom]], jeziku se vremenom riječ ''solidus'' iskrivila preko ''soldusa'', pa ''solta'', ''sola'' do finalnog ''soua'', koji je bio kovanica sve do reforme nakon [[Francuska revolucija|Francuske revolucije]] [[1795]]. Tako da i danas narod govori kad je ''švorc (bez dinara)'' - ''sans le sou''.