Sloj veze – razlika između verzija

Dodano 10 bajtova ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (robot kozmetičke promjene)
'''Sloj veze''' ({{jez-en|Data Link Layer}}) je drugi nivo [[OSI model|OSI]] referentnog modela, zadužen za postavljanje, prijem i prenos paketa putem lokalnog medijuma (veze dvaju čvorova). Tehnika postavljanja paketa na medijum se zove "kontrola pristupa medijumu". Tokom samo jedne komunikacije paket može da se prenosi putem više različitih medijuma, pa shodno tome ovom sloju pripada niz različitih protokola koji koriste različite metode enkapsulacije paketa u frejmove i pristupa medijumu. Ovi protokoli određuju kako formatirati pakete, za prenos putem različitih medija. Na ovom sloju može najbolje da se uvidi smisao slojevite strukture mreže. Svaki sloj treba da funkcioniše tako da ima minimalan uticaj i uvid u rad drugih slojeva. Bez ovog sloja protokoli sloja mreže, kao što je IP morali bi da definišu kako pristupati svakom tipu medijuma, pa s obzirom na to IP bi morao da se prilagođava svaki put kad se razvije neka od novih tehnologija ili medijuma.
 
== Medijumi i podslojevi ==
 
Medijumi mogu biti:
 
Ako se radi o medijumu koji vezuje samo dva čvora ({{jez-en|point-to-point}}) topologija, metode pristupa su jednostavne, bez potrebne ili sa prostom kontrolom pristupa i komunikacije. Komunikacija u ovom slučaju se može odvijati na dva načina:
* Obostrano ({{jez-en|Full Duplex}}) - jedan kanal za slanje podataka, drugi za prijem.
* Jednostrano ({{jez-en|Half Duplex}}) - jedan kanal i za slanje i za prijem.
 
Ako se radi o medijumu koje je zajednički za više korisnika (deljen medijum tipa Wireless).
Korisnik pristupa medijumu na jedan od sledećih načina uz prateće mehanizme:
* <i>''Kontrolisano</i>'' (deterministički) - svakom od korisnika je dodeljen interval vremena za obavljanje komunikacije
* <i>''Ne deterministički</i>'' - omogućava korisniku da pokuša sa slanjem kad god ima potrebu za tim. U ovom slučaju postoje mehanizmi koji su zaduženi za kontrolu komunikacije kako ne bi dolazilo do kolizije signala (interakcije ili interferencije).
** [[CSMA/CD]] ({{jez-en|Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection}})
** CSMA/CA ({{jez-en|Carrier Sense Multiple Access/Collision Avoidance}})
 
== MAC adresa ==
{{Glavni članak|MAC adresa}}
Sloj veze u slučaju deljenih medijuma (zajedničke logičke mreže) razlikuje uređaje na osnovu njihovih fizičkih adresa (MAC adresa). Ove adrese, izvorišna i odredišna, navode se u ramu (frejmu), tj. zaglavlju ovog sloja i odnose se samo na čvorove unutar jedne mreže.
 
== Protokoli ==
Za razliku od protokola viših slojeva, protokoli ovog sloja uglavnom nisu definisani u RFC dokumentima. Navedena je lista nekih od njih i organizacije koje su ih razvile.
 
* [[STP]], Spanning tree protocol
 
== Vidi još ==
* [[OSI model]]
 
== Spoljašnje veze ==
* http://www.iso.org/iso/home.htm
* http://www.ieee.org/portal/site
* http://www.ansi.org/
 
[[Kategorija:Računarstvo]]
20.730.146

izmjena