Skvotiranje u Italiji – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
[[imageDatoteka:Officina99.jpg|thumb|right|220px| Spoljašnjost socijalnog centra u Napulju.]]
 
Iako je '''[[skvotiranje]] u [[Italija|Italiji]]''' poznato još od [[1950e|1950-ih]] godina (vidi: [[Bussana Vecchia]]), pokreta socijalnih centara koji su samosvesni u svom ilegalnom zaposedanju prostora nastaje [[1970e|1970-ih]] i usko je vezan za italijanski autonomni pokret.
Red 22:
 
=== Samoizolacija ===
[[imageDatoteka:Off est03.jpg|thumb|right|290px|Ulaz u skvotirani društveni centar Officina99.]]''(od početka 1980-ih do 1989.)''
 
Nakon toga, dolazi druga faza 80-tih godina, kada se socijalni centri zatvaraju u sebe. Membreti nalazi glavne razloge ove samoizolacije u prisustvu [[heroin]]a i [[terorizam|terorizma]] na ulicama. Činjenica je da se za nepunih pet godina (od [[1975]]. do [[1980]].) broj korisnika heroina povećao preko sto puta(!), tako da ih je početkom 1980-ih u Italiji bilo više od 200.000 (u odnosu na 1500 korisnika u 1975.). Političko nasilje je toliko naraslo da se na ulicama vodio pravi gerilski rat između države i levičarskih oružanih grupa ([[crvene brigade]], prva linija i mnoge druge) u kom su ubijeni mnogi italijanski političari, od kojih je najpoznatiji premijer [[Aldo Moro]]. Zato omladina u socijalnim centrima odlučuje da se “zatvori poput ježa” (Primo Moroni). Tih godina dolazi do susreta skvoterskog i [[pank]] pokreta, i pank ubrzo postaje glavna struja u socijalnim centrima.
Red 33:
[[1990e|1990-tih]] godina u italijanskim medijima počeo je da se koristi termin skvoteri, umesto dotad prihvaćenog termina autonomni, odnoseći se na aktiviste i posetioce zaposednutih i samoupravnih društvenih centara (''Centri Sociali occupati e autogestiti – CSOA''). Tih godina u mnogim gradovima gde se ranije nije skvotiralo dolazi do stvaranja socijalnih centara koji privlače nove generacije, ponajviše studente. U urbanom ambijentu milionskih gradova, ovi autonomni omladinski prostori predstavljaju “ostrva društvenosti” na kojima još uvek postoji neistrumentalizovana [[socijalizacija]].
 
[[imageDatoteka:Cancun1.jpg|thumb|n|290px|left|Bela odela, spremni za konfrontaciju.]]
 
[[Privatizacija]] gradskog zemljišta je ipak, uzimala sve više maha, i napuštene industrijske zone, koje je omladina koristila za društvene centre, se sada ubrzano pretvaraju u poslovne i tržne centre. [[1994]]. je gradonačelnik Milana Formentini naredio rasturanje socijalnih centara rečima: ''”Od sada centri neće biti ništa drugo nego duhovi iznad grada”''. Leonkavalo je srušen, a na tom mestu je izgrađena banka.
 
Ubrzo su izbile masovne demonstracije za odbranu društvenih centara, na kojima su se “beli duhovi” tj. aktivisti obučeni skroz u belo, zaista pojavili. Umotani u sunđere i dušeke, i naoružani poklopcima od kontejnera, bili su veoma uspešni u uličnim konfrontacijama sa organima reda. Pokret [[bela odela|belih odela]] ubrzo je zahvatio čitavo poluostrvo i mnogi zauzeti prostori su zahvaljujući tome sačuvani. Ekipa iz Leonkavala vrši aproprijaciju velike napuštene zgrade koja je nekad bila štamparija, i uz podršku stanovništva, skvoteri ostaju unutra.
Red 61:
 
Pokret socijalnih centara u Italiji obuhvata sledeće fenomene:
* '''Društveni centri''' (centri sociali) su najčešće neinstitucionalizovani i nalaze se u bespravno zaposednutim prostorima.
* '''Društveni prostori''' (spazi sociali) su više institucionalizovani nego CSOA, najčešće su legalizovani, registrovani kao nevladine organizacije i specijalizovani u jednom sektoru. Neki primeri: Deposito Bulk (Milano) – studentska laboratorija samoupravljana od strane studenata, Ambulatorio di medicin popolare (Ambulanta narodne medicine), Kulturni multimedijalni centar Golgonooza (Milano), itd.
* '''Zauzete kuće''' (case occupate) su skvotovi u užem smislu reči. Razlikuju se od društvenih centara jer “pokrivaju sve vidove društvenosti” (kako sami kažu): od zajedničkog stanovanja, preko zajedničkih aktivnosti i kreativnosti do zajedničkog privređivanja. Primer je San Antonio Rock Squat iz Milana.
* '''Anarhistički centri/klubovi''' (centri/circoli anarchistici) su mesta koja spadaju u anarhističku federaciju. Primeri su: Freccia Nera (Bergamo) i Torricelli (Milano).
 
== Napomene ==
Red 71:
== Literatura ==
 
# [http://www.hartford-hwp.com/archives/62/248.html Adam Bregman, Italy's Cultural Underground]
# [http://www.cgil.it/org.programma/webprep/cso3.htm Andrea Membretti: Centri Sociali Autogestiti: Territori in Movimento]
# Edgar Buršić, Squatterski pokreti u zapadnoj Europi, diplomski rad, Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu
 
== Spoljašnje veze ==
* [http://www.tmcrew.org/csa/csa_en.htm Samoupravni socijalni centri/Skvotovi u Rimu]
* [http://www.ecn.org/collegamenti/listacs.htm Spisak socijalnih centara u Italiji]
* [http://www.sthink.com/scene/squat.htm Spisak skvotova u Italiji]
 
{{Skvotiranje}}