Razlike između izmjena na stranici "Skijaško trčanje"

Dodano 5 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: Automatska zamjena teksta (-[[Category: +[[Kategorija:))
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
'''Nordijsko skijanje''' je popularna verzija [[Skijanje|skijanja]]. Često se naziva i '''skijaško trčanje''' te je po tom nazivu jasno da se radi o tehnici skijanja koja se koristi uglavnom na ravnijim površinama prekrivenim [[snijeg]]om. Ime je dobilo po zemljama u kojima je povijesno nastalo a i danas je najraširenije upravo u nordijskim zemljama - [[Finska|Finskoj]], [[Norveška|Norveškoj]], [[Švedska|Švedskoj]]. Nordijsko skijanje je popularan vid [[Rekreacija|rekreacije]] ali i natjecateljski [[sport]] koji je standardan na [[Zimske olimpijske igre|Zimskim olimpijskim igrama]].
 
== Povijest nordijskog skijanja ==
Nordijsko skijanje je vjerojatno najstariji vid skijanja uopće. Nastalo je prvenstveno kao potreba za jednostavnijim transportom ljudi preko zasniježenih i zaleđenih površina u hladnim područjima, posebno sjeverne [[Europa|Europe]] i [[Azija|Azije]]. Danas je ova varijanta skijanja raširena na svim kontinentima.
 
== Natjecanja u nordijskom skijanju ==
Natjecanja u nordijskom skijanju obuhvaćaju cijeli raspon duljina staza od tzv. sprint utrka od nekoliko kilometara pa do maratona od nekoliko desetaka kilometara. Discipline i pravila natjecanja propisuje i provodi [[Međunarodna skijaška federacija]] (FIS).
 
Osim toga, nordijsko skijanje je sastavni dio dva kombinirana sporta: [[Nordijska kombinacija|Nordijske kombinacije]], koja povezuje nordijsko skijanje i [[Skijaški skokovi|skijaške skokove]], te [[biatlon]]a, koji povezuje nordijsko skijanje i [[streljaštvo]].
 
== Stilovi nordijskog skijanja ==
Poznata su tri stila nordijskog skijanja: klasični stil, slobodni stil i [[Telemark]].
 
U obje tehnike se kod prelaska padine koristi aerodinamični pognuti položaj sličan položaju alpskog skijaša u [[spust]]u. Isto tako za skretanje na padini trkač na skijama može upotrebiti i Telemark tehniku, s obzirom da mu vez dozvoljava podizanje pete od površine skije.
 
== Oprema za nordijsko skijanje ==
Za nordijsko skijanje potrebne su [[skije]], koje su u usporedbi s skijama za [[alpsko skijanje]] bitno uže i duže. Skijaški štapovi su također bitno duži nego kod alpske varijante, jer moraju omogućiti efikasno odgurivanje. [[Skijaški vezovi]] u nordijskom skijanju omogućavaju podizanje pete od površine skije, dok su prsti pričvršćeni tako da omogućavaju odgurivanje i potisak na skiju.