Sir (titula) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
sa hr
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 5:
Tradicionalno, uvođenje u viteški red vrši vladajući britanski monarh, trenutno kraljica [[Elizabeta II.]], ali i drugi članovi kraljevske obitelji imaju izvjesne mogućnosti i nadležnosti u specifičnim redovima. Od kraljice, u prosjeku, titulu viteza godišnje dobije oko 2 600 ljudi za izvanrednu [[hrabrost]], dostignuća ili zalaganje u službi Ujedinjenog Kraljevstva.
 
== Korijeni ==
''Sir'' dolazi iz [[francuski jezik|srednjeg francuskog]] počasnog naslova ''sire'' (''messire'' je 'moj gospodarru'), starofrancuski ''sieur'', koji je sažeti oblik od ''seigneur'' što je značilo 'gospodar'), od [[latinski jezik|latinskog]] pridjeva ''senior'' (''stariji''), koji je dao brojne naslove u mnogim [[jezici Europe|europskim jezicima]].
Oblik ''sir'' je prvi put zabilježen u [[engleski jezik|engleskom jeziku]] 1297. godine, kao počasni naslov za [[vitez]]a ili [[baronet]]a. Bila je varijacijom oblika ''[[sire]]'' kojeg se već koristilo u engleskom još od oko 1205. kao naslov kojeg se pisalo ispred imena i kojim se označavalo viteštvo. Istim se označavalo i suverena od oko 1225. godine, uz dodatna opća značenja kao "otac, muški roditelj" od oko 1250. godine i "važna starija osoba" iz 1362. godine.
 
== Razno ==
* Do 17. st. je ''sir'' također bio svećenićkim naslovom (srodna riječ [[monsignor]], iz francuskog ''monseigneur'' je i danas u uporabi kod katoličkih prelata). Na [[islandski jezik|islandskom]], srodnu riječ ''séra'' se koristi isključivo kad se oslovljava svećenike uz svećenikovo ime: primjerice, svećenik imena i prezimena Jón Jónsson bi se oslovljavalo ''séra Jón'', a referiralo bi se ''presturinn séra Jón Jónsson'' ("svećenik, ''séra'' Jón Jónsson").
* ''Sir'' je naslov koji nose neki organi vlasti. Primjerice, [[sudbena vlast u Engleskoj i Walesu|okružni suci]] u Ujedinjenom Kraljevstvu.
* ''[[Sirrah]]'' je oblik iz 16. vijeka, a iz kojeg se izricala podređenost naslovljenika.
* Neformalni oblici ''sirree'' i ''siree'' su oblici koje se koristi samo u govoru radi naglašavanja, uglavnom nakon "da" i "ne".
* Oblik ''sir'' ne valja miješati sa danas oblikom [[sire]] koji je danas isključivo monarški (primjerice, kraljevski), iako oba imaju isti etimološki korijen.
* Sir i raznorazni indijski oblici kao što su ''sirjee'' (eng. ''sir'' + ~''jee'', indijski počasni oblik) su uobičajeni u [[indijski engleski jezik|indijskom engleskom]], pa čak i u [[vernakular]]u. Drugi oblik indijskog nastavka koji se javlja uz oblik ''sir'' je onaj gdje se ''sir'' javlja nakon imena, primjerice Gandhi Sir.
 
== Izvori ==
* [http://www.etymonline.com/index.php?term=sir EtymologyOnLine], etymonline.com