Semerket – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 32 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q151805 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 16:
[[Manethon]] tvrdi da su se dogodile brojne katastrofe za vrijeme Semerkhetove vladavine, i to pripisuje činjenici da je Semerket bio [[uzurpator]] prijestolja. Semerket je namjerno izbrisao Anedžibovo ime s brojnih artefakata, ali je Semerketovo vlastito ime kasnije izbrisano iz Saqqarske liste kraljeva. S druge strane je uspio sagraditi daleko veći grob od [[Anedžib]]a usprkos kratke vladavine od 9 godina. Semerket je inače poznat samo na temelju jednog ili dva artefakata i, pto je važnije, Anala [[Kamen iz Palerma|Kamena iz Palerma]].
 
== Duljina vladavine ==
Iako [[Manethon]], svećenik iz 3. vijeka pne., bilježi kako je ovaj kralj vladao Egiptom 18 godina, ta brojka je po svemu duseći dodala jedno desetljeće njegovoj vladavini. Toby Wilkinson u svojoj analizi Kamena iz Palerma u ''Royal Annals of Ancient Egypt'', primjećuje kako Kairski fragment Jedan registar III ovog dokumenta daje '''"Semerkhetu 8 1/2 godina (brojka je sigurna, jer je cijela vladavina zabilježena."''' (Wilkinson: str.78 & 258) Semerketovo kraljevsko ime, zapisano u [[serekh]]u, takošer je sačuvano u ovoj sekciji dokmumeta -- dakle 9-godišnja vladavina može pripadati samo njemu. Wilkinson zajljučuje kako je ovaj kralj vladao 9 punih ili djelomičnih godina na temelju Anala [[Kamen iz Palerma|Kamena iz Palerma]] iz 5. dinastije koji je dao mnogo preciznije podatke za vladavinu kraljeva 1. i 2. dinastije. (Wilkinson: str.80)
 
Semerket je sahranjen u Grobu U kraljevske [[nekropola|nekropole]] u [[Umm el-Qa'ab]]u, kraj [[Abydos (Egipat)|Abydosa]].
 
== Literatura ==
* Toby A. H. Wilkinson, ''Early Dynastic Egypt'', Routledge, London/New York 1999, ISBN 0-415-18633-1, 79-80
* Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, (Kegan Paul International), 2000.
 
== V. također ==
Red 30:
* [[Prva dinastija Egipta]]
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.touregypt.net/featurestories/semerkhettomb.htm Plan of tomb]
* [http://www.digitalegypt.ucl.ac.uk/chronology/kingsemerhket.html Known artifacts]