Seksualne manjine – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Category: +Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 7:
Termin ''seksualne manjine'' se odnosi samo na grupe koje praktikuju seksualne odnose za koje imaju pristanak partnera, odnosno partnerke. Prema tome, ovaj termin se ne koristi za [[silovanje|silovatelje]], [[pedofilija|pedofile]] i sl. Takođe, ovaj termin se ne bi koristio za osobe koje samo ponekada uključe istopolne seksualne odnose ili [[kink (seks)|kink]] u svoj generalno vanila heteroseksualni život.
 
== Kontroverze ==
Neke LGBT osobe ne vole da se termin ''seksualne manjine'' primenjuje na njih i radije se odlučuju za termin [[LGBT]]. Postoje različiti razlozi za ovakav stav. Na primer, neke LGBT osobe smatraju da ih termin ''seksualne manjine'' nepovratno svrstava u kategoriju diskriminisanu "manjine", dok zapravo žele da budu integralni i uvažavani deo društva. Primedbe se, takođe, javljaju zbog velike inkluzivnosti termina koji može da uključuje razne fetišističke grupe, kao što su BDSM, poliamoristi i sl. Neke LGBT osobe žele da se postave jasne granice između seksualnih praksi (npr. BDSM) i seksualne orijentacije (homoseksualnost, biseksualnost…) i rodnih identiteta (transrodnost).
 
Neke [[transseksualnost|transseksualne]] i [[transrodnost|transrodne]] osobe imaju primedbe na ovaj termin iz još jednog razloga. One smatraju da transrodnost i transeksualnost nema nikakve veze sa [[seks]]om, seksualnim praksama i seksualnom orijentacijom, već sa [[rod (sociologija)|rodrodom]]om, rodnom disforijom, rodnim izražavanjem i raznim rodnim varijetetima. Prema tome, ove osobe smatraju da ubrajanje njih u grupu seksualnih manjina ne odgovara istinitosti, jer one predstavljaju rodne manjine.
 
Neke konzervativne grupe se protive ovom terminu iz sasvim drugačijih razloga. Oni smatraju da reč manjina daje legitimnost ovim grupama, poput nacionalnih manjina, i ukazuje na zaštitu od diskriminacije, što po političkom stavu konzervativaca, seksualne manjine ne zaslužuju.