Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 46:
Prema članu VI [[Povelja ujedinjenih nacija|Povelje UN]],Rešavanje sukoba mirnim putem, Savet bezbednosti može ispitati svaku razmiricu, ili situaciju koja može dovesti do međunarodnih sukoba ili još većih razmirica. Savet može predložiti odgovarajuću proceduru ili metod usaglašavanja interesa svih strana ako ustanovi da data situacija može ugroziti međunarodni mir i bezbednost. Ove preporuke nisu obavezujuće za članice UN.
 
Prema članu VII, Savet ima veća ovlašćenja da odlučuje koje mere treba preduzeti u situacijama pretnji miru, kršenju mira, ili činova agresije. U takvim situacijama, Savet se ne ograničava na davanje preporuka već može preduzeti odlučnije mere, uključujući i upotrebu oružanih snaga kako bi se sačuvao međunarodni mir i bezbednost. Ovo predstavlja osnovu za vojnu akciju UN preduzetu u [[koreja|Koreji]] tokom [[1950]]. godine za vreme [[korejski rat|Korejskog rata]] kao i korišćenje koalicionih snaga u [[Irak]]u i [[Kuvajt]]u u [[1991]]. Odluke donete prema članu VII, kao što su ekonomske [[sankcije]], su obavezujuće za članice UN.
 
Uloga UN u međunarodnoj kolektivnoj bezbednosti je definisana u Povelji UN, čime se Savet bezbednosti ovlašćuje da:
Red 98:
* Brazil je slao trupe u borbi protiv Sila osovine tokom Drugog svetskog rata i trebalo je da dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti pri osnivanju Ujedinjenih nacija.
* Svaki kontinent bi dobio po 2 stalna člana (iako Amerika dobila samo jednog a Evropa i Azija po 2), a Brazil je najveća zemlja u [[Južna Amerika|Južnoj Americi]] po broju stanovnika, ekonomiji i površini.
* [[sjedinjene Države]] podržavaju kandidaturu Brazila za stalnim članstvom; ali ipak, bez prava veta. Brazil je dobio podršku i drugih zemalja kao što je [[Rusija]].
* Član je alijanse [[G4 nacije]] (koju čine još Nemačka, Indija i Japan). Svaka G4 zemlja podržava kandidaturu ostale tri za stalnim članstvom.
* Ima tradiciju vođenja UN trupa u mirovne misije, npr. [[Haiti]].