São Paulo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 181 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q174 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 285:
* '''Sjeverozapad''' - siromašno područje, ovdje prolazi željeznica i cesta za [[Campinas]] i druge gradove u državi.
* '''Zapad''' - sveučilišna i kulturna zona. U ovoj regiji nalazi se Avenija Paulista i druge luksuzne četvrti.
* '''Centar-Jug''' - ovo je zona s najvećim dohodkom po stanovniku u gradu. Ovdje se nalaze mnogi uredi i središta međunarodnih kompanija. Ovdje se nalaze Morumbi, Santo Amaro i Nacoes Unidas.
* '''Jugoistok''' - bivša industrijska zona, danas je naseljavaju „novopečeni” bogataši. Ovdje se nalaze neke povijesno važne četvrti kao [[Ipiranga]] i [[Mooca]].
* '''Istok 1''' - ovo je zona u razvoju koju naseljavaju radnici, te ljudi s manjim primanjima.
Red 297:
Sao Paulo je jedan od najvažnijih financijskih središta u [[Latinska Amerika|Latinskoj Americi]]. U gradu se nalaze sjedišta velikog broja njemačkih poduzeća, te je ovo grad s najvećim brojem njemačkih poduzeća izvan Njemačke. Ukupni [[BDP]] u Sao Paulu je bio oko 260 milijardi dolara, [[2006]]. godine.
 
[[Burza]] Sao Paula je [[Bovespa]], dok se budućnosnice nude na BM&F-u. Poslovno središte grada je okolica Avenije Paulista u starom središtu grada (''Centro Velho''). Druga važna poslovna područja su u četvrtima Pinheiros i Santo Amaro, te u aveniji Faria Lima.
 
U gradu se održava veliki broj sajmova i ostalih gospodarskih manifestacija, koji privlače razne posjetitelje iz Brazila i iz inozemstva. Neki od važnijih događanja u gradu su:
Red 420:
== Prijevoz ==
[[Datoteka:Estação da Luz.jpg|thumb|thumb|Kolodvor „Estacao da Luz“ – iz 19. veka]]
Sao Paulo je važno zračno, željezničko i cestovno središte. Grad ima dva veće aerodroma, a to su međunarodni ''[[Aeroporto Internacional da Cumbica]]'' u Guarulhosu i ''[[Aeroporto de Congonhas]]'' koja služi za lokalni zračni prijevoz.
 
''Aeroporto Internacional de Guarulhos'' (''Aeroporto da Cumbica'') je najveći međunarodni aerodrom u [[Latinska Amerika|Latinskoj Americi]] gdje posluju 39 avioprijevoznika koji povezuju 28 zemalja, s oko 500 letova dnevno. Dva terminala imaju kapacitet od 29 milijuna zračnih putnika godišnje. 2002. godine, kroz zračnu luku prošlo je 12 milijuna putnika, te 160.000 [[avion]]a. Zračna luka će uskoro biti spojena izravno s metroom.