Zaljevsko područje San Francisca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
[[Datoteka:BayareaUSGS.jpg|250px|right|thumb|USGS satelitska fotografija Zalivske oblasti]]
[[Datoteka:SanFransiscoBayArea.jpg|250px|right|thumb|10 okruga San Francisko Zalivske oblasti. Ova slika obuhvata i Santa Kruz okrug koji po nekim definicijama ne pripada Zalivskoj oblasti]]
'''Zalivska oblast San Franciska''' (engleski: ''San Francisco Bay Area''), takođe poznata samo kao Zalivska oblast (''Bay Area''), je geografski raznovsna [[metropolitanska oblast]] koja okružuje [[zaliv San Franciska]] u severnoj [[Kalifornija|Kaliforniji]]. Zalivska oblast je dom za više od sedam miliona ljudi, i sastoji se od gradova, vojnih baza, aerodroma, ukomponovanih sa regionalnim, državnim i nacionalnim parkovima, rasutih preko devet okruga (deset po nekim agencijama) i povezanih velikom mrežom puteva, auto-puteva, železničkih pruga i prigradskih sistema železnice.
 
Zalivska oblast, za razliku od tipičnih metropolitanskih oblasti, sadrži nekoliko istaknutih urbanih gradskih i prigradskih centara. Iako je sada [[San Hoze]] najveći grad u Zalivskoj oblasti (prešao [[San Francisko]] na popisu 1990), kroz veći deo istorije San Francisko je bio najveći grad, a i sada je ostao glavni centar regiona.
 
Sa procenjenom populaciom u 2005. godini na 7,168,176 stanovnika, [[San Hoze – San Francisko – Ouklend objedinjena statistička oblast]] je peta po veličini [[konsolidovana metropolitanska oblast]] u [[SAD|Sjedinjenim Državama]].
Red 17:
Region koji se nalazi severno od [[Golden Gejt most]]a je poznat kao Serverni zaliv. Ova oblast se sastoji od [[Okrug Marin|Okruga Marin]] i širi se severno ka okruzima [[Okrug Sonma|Sonma]] i [[Okrug Napa|Napa]] i istočno ka Solano okrugu. Severni zaliv ima, sa nekim izuzezcima, veoma visok dohodak: okrug Marin je rangiran kao najbogatiji u Sjedinjenim Državama. Severni zaliv generalno gledano najmanje urbanizovan deo Zalivske oblasti, sa mnogo neuređenih parkova i poljoprivrednih gazdinstava.
 
To je jedini deo Zalivske oblasti u kome nema zajedničkog gradskog železničkog sistema. Nedostatak saobraćajnih servisa vezan je za nisku brojnost populacije u Severnom zalivu, kao i za činjenicu da je vodom odvojen od ostatka Zalivske oblasti. Jedina veza Severnog zaliva sa ostatkom Zalivske oblasti je preko: Golden Gejt mosta prema San Francisku, Ričmond – San Rafael i Karkinez mosta prema Ričmondu, i preko Benisija mosta koji vodi ka Martinezu.
 
=== Istočni zaliv ===
 
Istočna strana zaliva, se sastoji od Almeida i Kontra Kosta okruga, i poznata je pod nazivom Istočni zaliv. Istočni zaliv je podeljen na dva regiona, unutrašnji istočni zaliv, koji se naslanja na zalivsku obalu, i spoljašnji istočni zaliv koji se sastoji od dolina odvojenih od unutrašnjeg istočnog zaliva brdima i planinama.
[[Datoteka:berkeleyfromclaremont800x600.jpg|thumb|250px|right|Berkli – Velika kula u centru fotografije je u studentskom domu Kalifornijskog Univerziteta Berkli]]
 
Unutrašnji Istočni Zaliv obuhvata gradove [[Oakland (Kalifornija)|Ouklend]], [[Hayward (Kalifornija)|Hejvard]], [[Fremont (Kalifornija)|Frimont]], [[Union City (Kalifornija)|Union siti]], [[Berkeley (Kalifornija)|Berkli]] i [[Richmond (Kalifornija)|Ričmond]], kao i mnogo manjih predgrađa. Unutrašnji Istočni zaliv je više urbanizovan, gušće naseljen, sa dosta predratih zgrada i etnički raznovrsnijom populacijom.
 
U Ouklendu se nalazi najveća luka u regionu. Kao i kod mnogih urbanih zona u unutrašnjosti, Unutrašnji Istočni zaliv ima povećan procenat uličnog kriminala, kao i ostale socio – ekonomske probleme. Prema zvaničnim izveštajima FBI-a, u 2002. godini više od 50% svih ubistava u Zalivskoj oblasti se dogodilo u Ričmondu i Ouklendu. Broj ubistava se u toku vremena povećavao sve do 2005. kada je dostigao najveću vrednost, i u Ričmondu, i u Ouklendu.
 
Spoljašnji Istočni Zaliv se sastoji od velikog broja manjih gradova. Svi su povezani sa Istočnim Zalivom sistemom BART, auto – putem, kao i Kaldekot tunelom. Spoljašnji Istočni Zaliv je prigradsko, ruralno područje i izgrađeno je posle Drugog Svetskog Rata. Bela populacija je još uvek većina u ovoj oblasti; međutim očekuje se da postane manjina za manje od deset godina. Većina bele populacije se preselila u ovu oblast iz San Franciska i Unutrašnjeg Istočnog Zaliva, da bi izbegli socio – ekonomske probleme koje zahvataju te oblasti i koje se sada šire i na Spoljašnji Istočni Zaliv.
 
=== Poluostrvo ===
Red 45:
=== Santa Kruz ===
 
Postoji neslaganje oko pripadanja [[Okrug Santa Cruz (Kalifornija)|okruga Santa Kruz]] Zalivskoj Oblasti. Mnogi stanovnici ovog okruga sebe ne smatraju stanovnicima ove oblasti; međutim, ne postoji zvanična definicija „Zalivske Oblasti San Francisko ”, tako da je ovaj pojam Zalivske oblasti donekle fleksibilan. Santa Kruz se obično smatra za deo [[Zaljevska oblast Monterrey|Zalivske Oblasti Monterej]], pošto grad leži na severnom delu [[Monterreyski zaljev|Monterejskog zaliva]]. Grad se takođe ponegde smatra za najseverniji deo centralne obale Kalifornije, koja se pruža sve do Santa Barbare.
 
 
Red 51:
 
 
Zalivska oblast je jedan od najbogatijih regiona u SAD-u. Po zavodu za statistiku SAD-a, od 280 definisanih metropolitskih oblasti, Zalivska oblast ima najveći prosečni dohodak po domaćinstvu sa 62,024 dolara u 2000. godini.
 
Dok samo 26% domaćinstava na nacionalnom nivou imaju godišnji dohodak preko 75,000 dolara, u San Francisku je taj procenat čak 48%. Procenat domaćinstava čiji dohodak prelazi 100,000 dolara je duplo veći od nacionalnog proseka. Oko jedne trećine (31%) domaćinstava u Zalivskoj oblasti ima šestocifreni godišnji dohodak, za razliku od nacionalnog proseka koji je manji od 16%. U Junu 2003, studija Stanford Univerziteta podržana od strane zavoda za statistiku SAD-a je ustanovila prosečan dohodak domaćinstva u Zalivskoj oblasti, koji je za oko 60% veći nacionalnog proseka. Najveći broj domaćinstava zarađuje između 100,000 i 150,000 dolara na godišnjem nivou, što je oko 18% domaćinstava. Na nacionalnom nivou najveći broj domaćinstava ima godišnju zaradu između 30,000 i 40,000 dolara, a to je oko 13% svih domaćinstava,.
 
Šest od deset Kalifornijskih opština sa najvećim per capita dohotkom su u Zalivskoj oblasti (Belvedere, Atherton, Woodside, Portola Valley, Diablo). Od sto okruga sa najvećim per capita dohotkom u SAD-u, šest se nalazi u Zalivskoj oblasti (Marin, San Mateo, San Francisco, Santa Clara, Contra Costa, Alameda).
 
Čerdeset dva stanovnika Zalivske oblasti se nalazi na Forbsovoj listi 400 najbogatijih amerikanaca, publikovanoj 2006. U San Francisku živi trinaest milijardera, pa se San Francisko nalazi odmah iza Moskve i Londona kao grad sa najviše bilionera u svetu. Među četrdesetdvojicom se nalaze neka veoma poznata imena kao što su Stiven Pol Džobs, Džordž Lukas, Čarls Švab i Leri Elison.
 
Studija nevladine organizacije Claritas ukazuje da u 2004. 5% od svih domaćinstava u San Francisko i San Hoze Metropolitanskim zonama imaju imovinu preko milion dolara, a Wells Fargo procenjuje da ima 180 hiljada milionerskih domaćinstava u Zalivskoj oblasti, od kojih 10% imaju imovinu veću od 5 miliona dolara.
 
Visoku popularnost Zalivska oblast duguje svom blagom vremenu, svojoj kulturnoj i ekonomskoj razvijenosti, koja u kombinaciji sa ograničenim građevinskim zonama dovodi do toga da su cene nekreatnina izuzetno visoke. Naročito su visoke kupoprodajne cene stambenog prostora, kao i zakup u komercijalne svrhe. Zahvaljujući relativno nižoj ceni nekreatnina u predgrađu i ograničenog javnog transporta, duge, skupe i često neprijatne automobilske gužve su česte u regionu. Zbog tih problema mnoge druge aktivnosti su skuplje nego u ostalim delovima zemlje. Samo su kod određenog dela populacije primanja pratila porast troškova života, pa je veliki broj zaposlenih koji imaju minimalnu zaradu, pa čak i domaćinstva sa više zaposlenih članova zavedeno kao „siromašno”, dok su viši prihodi, neophodni za zadovoljavajući životni standard doveli do povećanja taksi u Zalivskoj oblasti,
 
== Klima ==
 
Iz razloga što brda, planine, i velike vodene površine prouzrokuju tako veliki geografski diverzitet u regionu, Zalivska oblast ima značajnu različitost mikroklimata. Zone blizu [[Tihi Ocean|Tihog okeana]] generalno karakterišu relativno male temperaturne razlike tokom godine, sa svežim maglovitim letima i blagim kišnim zimama. Zone u unutrašnjosti, naročito one koje su planinama odvojene od okeana imaju toplija leta i niže noćne temperature tokom zime. U nekoliko stambenih zona zimi čak padne i sneg koji se maksimalno zadrži par sati, a na nekim vrhovima (St. Helena, Mount Hamilton, Mount Diablo i Mount Tamalpais) se u toku zime u više navrata zadržava sneg po nekoliko dana.
{|
Red 78:
 
 
== Geologija i geomorfologija Zalivske Oblasti ==
 
Zalivska oblast je širom sveta poznata po kompleksnosti svoje geološke građe. Geološku građu ove oblasti sačinjavaju formacije sastavljene od sedimentnih krečnjačkih stena i peščara, metamorfnih serpentinskih stena, naslaga uglja kao i neverovatni bazaltni oblici i naslage pepela nastali erupcijom danas ugašenih vulkana u bližoj ili daljoj geološkoj prošlosti. Na nekim lokacijama su u ogromnom broju prisutni fosili sisara [[pleistocen]]ske starosti.
 
 
Red 86:
 
 
Nastanak nekoliko planinskih masiva kao i velikog broja grebenskih i brdskih struktura vezan je za velike sile pritiska nastale sučeljavanjem pacifičke i severnoameričke ploče. Ove strukture obezbeđuju spektakularan pogled na veliki deo Zalivske oblasti i uključuju [[Mount Tamalpais]] sa 784 metara u okrugu Marin, [[Mount Diablo]] sa 1,173 metara u okrugu Kontra Kosta, Mission Peak sa 767 metara u Alameda okrugu i Mount Hamilton sa 1,284 metara nadmorske visine u okrugu Santa Klara na kome se nalazi i čuvena [[Lik opservatorija]].
 
Dve glavne grbenske celine su uglavnom paralelne sa glavnim rasedima:
* Coast Range, predstavlja greben poluostrva San Francisko i okruga Marin.
* Brda Ouklanda i Berklija i njihova južna grebenska linija koja zahvata Mišn pik.
 
=== Rasedi ===
Red 111:
=== Transport u Zalivskoj Oblasti ===
 
Zalivsku oblast servisira veliki broj javnih transportnih sistema, uključujući tri internacionalna aerodroma (SFO, OAK, SJC), četiri brza tranzitna i regionalna zeleznička sistema uključujući i BART sistem, razgranat javni trajektni sistem, kao i veći broj autobuskih agencija.
Sistem autoputeva je veoma razgranat; međutim na velikom broju saobraćajnica, naročito na mostovima, se za vreme špica javljaju saobraćajni kolapsi.
 
Red 118:
== Visokoškolsko obrazovanje Zalivske Oblasti ==
 
Region je sedište više univerziteta, među kojima najznačajnija mesta zauzimaju [[Stanford Univerzitet]] i [[Univerzitet Kalifornije Berkli]].
 
[[Datoteka:Berkeley glade afternoon.jpg|250px|thumb|Kalifornijski Univerzitet, Berkli]]
Red 149:
 
 
=== Gradovi sa 100.000 do 200.000 stanovnika ===
 
* Antioh
Red 166:
{{izvori}}
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.bayareaexperiences.com Bay Area Experiences.com]
* [http://calej.org CalEJ.org]
* [http://www.sanfranciscorealestatebrain.com San Francisco Housing and Real Estate Guide] Vodič za nekretnine.
* [http://www.sfcalendar.org SFCalendar.org] Kulturna događannja.
* [http://www.countryfield.com San Francisco Bay Area Real Estate] Vodič za nekretnine.
* [http://gotoes.org/put-ins/index.htm San Francisco Bay Area Boat Launch map]
{{Commonscat}}
{{Izabran}}
 
[[Kategorija:Geografija SAD]]